Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een eeuwigdurende obligatie?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 20 sep 2021
Wat is een eeuwigdurende obligatie?

Op de financiële markt is er een enorm aanbod van obligaties. De bekendste voorbeelden hiervan zijn bedrijfsobligaties en staatsobligaties

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen converteerbare, high yield, zero coupon en groene obligaties. Deze opties zorgen voor een enorm groot aanbod voor de belegger.   

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de zogeheten perpetual bond of eeuwigdurende obligatie

De hoofdsom van een eeuwigdurende obligatie

Een andere benaming voor een eeuwigdurende oblgiatie is een perpetuele obligatie
Het kenmerk hiervan is dat ze geen einddatum heeft. De eeuwigdurende obligatie kent dus geen aflossing. De belegger krijgt alleen periodiek rente uitgekeerd. Dit zal meestal eens per jaar zijn.

Verder wordt een eeuwigdurende obligatie gezien als eigen vermogen voor de uitgevende instelling en niet als schuld. Dit is een voordeel. Het zorgt namelijk voor een sterker eigen vermogen. Doordat de hoofdsom niet hoeft worden terugbetaald, wordt de perpetuele obligatie niet als schuld gezien. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Risico’s bij een eeuwigdurende obligatie

Beleggen in perpetuele obligaties is niet zonder risico’s. Hieronder een overzicht van de risico’s die komen kijken bij het beleggen in een perpetual bond. 
 • Renterisico. Wanneer de rente stijgt, daalt de waarde van een obligatie. Eens in de zoveel jaar wordt de rente herzien. Een eeuwigdurende obligatie is dus gevoelig voor renteveranderingen.
 • Marktrisico. Dit is het risico dat je loopt door een sterke daling in de markt.

Bedrijven of overheden die zogeheten perpetuals uitgeven, hebben een kredietrating.Een lening met een AAA rating staat voor goede kwaliteit. Een lening met een B of C staat voor een zwakke kredietwaardigheid. Een D rating staat voor in default. In dat scenario zijn de betalingen gestaakt. 

Wanneer een bedrijf of overheid een lage rating heeft, is het marktrisico groter. Ook een verandering van de rating kan effect hebben op de waarde van een eeuwigdurende obligatie. 

 • Kredietrisico. Wanneer je belegt in perpetuals heb je ook te maken met het kredietrisico. Dit is het risico dat het bedrijf of de overheid aan wie je geld hebt geleend, dit niet meer kan terugbetalen. Eigenaren van een eeuwigdurende obligatie krijgen in geval van faillissement als laatste hun geld terug, pas na ‘gewone’ obligatiehouders. 
Over het algemeen worden het risico van eeuwigdurende obligaties net zo hoog geschat als dat van aandelen. Over het algemeen brengen ze dus meer risico dan andere soorten obligaties. 

Het stopzetten van een eeuwigdurende obligatie

Het kan zijn dat de belegger of de uitgever de perpetual bond wil stopzetten. In dat geval dient de uitgever van de obligatie de hoofdsom terug te betalen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.