Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een free lunch bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 18 nov 2020
Wat is een free lunch bij beleggen?

Misschien heb je de term free lunch wel vaker gehoord. Het heeft niet per se iets met beleggen te maken, maar wordt toch regelmatig in de mond genomen door beleggers. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit. 

There ain't no such thing as a free lunch

There ain’t no such thing as a free lunch is een term die populair werd nadat deze in de jaren '60 gebruikt werd in een roman van Robert A. Heinlein.

Het gezegde komt waarschijnlijk uit het einde van de negentiende eeuw. Het zit zo: cafés in Amerika gaven klanten een gratis lunch. Dat leek een mooie deal voor de klanten. De bedoeling ervan was echter dat het café dan met de verkoop van drankjes een grotere omzet zou maken. En dat bleek ook zo te zijn.

Met andere woorden: ‘gratis’ bestaat niet. En dat gaat niet alleen om geld. Zo kan je Facebook account bijvoorbeeld gratis zijn, maar de prijs die je daarvoor betaalt, is het delen van je gegevens in plaats van geld.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat heeft het dan met beleggen te maken?

De term ‘free lunch' betekent in de beleggingswereld ‘gratis geld’ of ‘zonder risico’. Maar  let op, zonder risico geen rendement. Daarom wordt de term van cynisch gebruikt wanneer andere beleggers denken dat ze de kip met de gouden eieren hebben gevonden. There ain’t no such thing as a free lunch.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.