Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een hedge fonds?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 24 dec 2020
Wat is een hedge fonds?

Een hedge fonds is een alternatief beleggingsfonds waarin specifieke beleggingsstrategieën worden gebruikt. Hedgefondsen kunnen bijvoorbeeld agressief beheerd worden of gebruikmaken van derivaten en hefboomwerking op zowel binnenlandse als internationale markten met als doel een hoog rendement genereren.

Hedge fondsen zijn meestal alleen toegankelijk voor geaccrediteerde beleggers. Dit komt door het feit dat er minder regels zijn. Hierdoor wordt een hedgefonds minder gereguleerd.

Hoe werkt een Hedge Fonds

Elk hedge fonds is ontstaan om te profiteren van marktkansen, anders heeft het geen bestaansrecht. Hedge fondsen gebruiken verschillende beleggingsstrategieën, of hedging strategiën.

Ze worden ingedeeld op basis van de beleggingsstijl. Daarbij is er een groot verschil van risicokenmerken en beleggingen tussen de verschillende stijlen.

Op juridisch vlak wordt een hedge fonds opgezet als besloten partnerschappen. Hierbij zijn er beperkte private investeringen die voor een aantal erkende beleggers openstaan. Een minimale investering is hierbij een vereiste. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van een lock-up periode. Een periode waarbij het geld voor een minimale periode wordt vastgezet.

Opnames kunnen alleen gebeuren in bepaalde periodes, bijvoorbeeld 2 keer per jaar.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Het ontstaan van de Hedge fonds

Een Hedge fonds werd voor het eerst opgezet in 1949 door Alfred Winslow Jones. Hierbij probeerde Jones het risico op lange termijn posities te minimaliseren door aandelen short te verkopen. In 1952 werd de structuur van de Hedge Fonds veranderd van een algemene vennootschap naar een beperkte vennootschap. Daarbij werd er een bonus van 20% toegevoegd als compensatie voor de beherende partner.

Het was de eerste Hedge Fonds die short selling combineerde, het gebruik van hefboomwerking gedeeld risico via een partnerschap met andere beleggers en een compensatiesysteem op basis van beleggingsprestaties.

Hedgefondsen bleven beter presteren dan de beleggingsfondsen in de jaren 60 en werden hierdoor populairder. Deze populariteit nam af eind jaren 60' toen de resultaten tegenvielen. Een opleving kwam weer rond 1986. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Hedge Fund Research zijn er eind 2017 9754 hedge fondsen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.