Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een herbeleggingsindex?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 23 okt 2020
Wat is een herbeleggingsindex?

Er bestaan een heleboel verschillende indices. Denk maar aan de AEX index, de Dow Jones of de DAX index. Deze indices worden echter niet allemaal op dezelfde manier berekend. Er zit een belangrijk verschil tussen een herbeleggingsindex en een prijsindex. In dit artikel leggen we je uit wat een herbeleggingsindex is en wat het verschil tussen deze en een prijsindex is.

Betekenis herbeleggingsindex

Bij een herbeleggingsindex worden, naast de koersen van de effecten, ook de inkomsten uit de effecten opgenomen in de index. Bijvoorbeeld het uitgekeerde dividend of de rente. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de inkomsten uit effecten worden herbelegd in dezelfde effecten. Dit geeft een vollediger beeld van het totale rendement uit beleggingen.

In een prijsindex of koersindex worden alleen de beurskoersen van effecten weergegeven. Het verschil tussen een koersindex en een herbeleggingsindex is dus het meenemen van de inkomsten uit beleggingen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Soorten herbeleggingsindices

Er bestaan herbeleggingsindices van zowel aandelen als obligaties. Een herbeleggingsindex van aandelen neemt het eventuele dividend dat wordt uitgekeerd mee. Een herbeleggingsindex van obligaties neemt de rente over de obligaties mee in de index.

Een voorbeeld van een herbeleggingsindex is de Duitse DAX index of de S&P 500 index. De Nederlandse AEX index is geen herbeleggingsindex, maar een koersindex.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.