Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een indexfonds?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 20 sep 2021
Wat is een indexfonds?

Een indexfonds is een soort beleggingsfonds met een portefeuille die is samengesteld om een bepaalde beursindex te volgen, zoals de S&P 500.

Een indexfonds heeft meestal een brede spreiding en lage kosten. Een indexfonds volgt altijd de onderliggende index, ondanks de situatie in de markt. Indexfondsen zijn een vorm van passief beleggen of indexbeleggen. Andere vormen van passieve beleggingen zijn bijvoorbeeld ETF’s.

Warren Buffet over Indexfondsen

Indexfondsen kunnen gezien worden als een ideale kern van een portefeuille. Superbelegger Warren Buffett beveelt indexfondsen bijvoorbeeld aan als extraatje voor later. In plaats van individuele aandelen te kiezen, is het logischer voor de gemiddelde belegger om alle S&P 500 bedrijven te kopen tegen de lage kosten die een indexfonds biedt, aldus Warren Buffett.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt een indexfonds?

‘’Indexing’’ is een vorm van passief fondsbeheer. In plaats van een portfoliomanager die actief aandelen selecteert en deze op basis van markttiming koopt en verkoopt, wordt er een portefeuille opgebouwd waarin alle effecten van een bepaalde index zijn opgenomen. Er bestaat wel een index en een indexfonds voor bijna elke bestaande indexen op de financiële markt. In de VS volgen de meest populaire indexfondsen de S&P 500. In Europa zijn bekendere indicies de EuroStoxx 50, de DAX Index en de Stoxx 600.

Populariteit indexfondsen

Indexfondsen bestaan al sinds de jaren zeventig. De populariteit van passief beleggen, de aantrekkingskracht van lage kosten en een langlopende bull market hebben ervoor gezorgd dat ze in de jaren 2010 enorm aan populariteit hebben gewonnen. Het fonds waar het allemaal mee begon, is opgericht door Vanguard voorzitter en Wall Street goeroe John Bogle in 1976, genaamd The Vanguard 500 Index Fund.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.