Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 02 nov 2020
Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Wanneer bedrijven geld nodig hebben om investeringen te doen, vragen ze meestal om een lening bij de bank. Wanneer de bank dit niet verstrekt, moet een bedrijf op een andere manier aan geld zien te komen. Een manier voor een bedrijf om aan geld te komen is dan een Initial Coin Offering. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt.

Definitie Initial Coin Offering

Met een Initial Coin Offering (ICO) is het voor bedrijven mogelijk door middel van crowdfunding het benodigde bedrag op te halen. Dit bedrag wordt verkregen in cryptomunten, deze worden ook wel tokens genoemd. 

Bij een ICO worden verschillende soorten tokens verkocht aan investeerders in ruil voor normale valuta. De meeste tokens hebben een structuur waarbij ze niet vallen onder de Wet Financieel Toezicht (WFT).

Een ICO is een manier van financieren die vaak wordt gebruikt door startende bedrijven. Via deze weg is het voor startups mogelijk om relevante wetgeving te omzeilen.

Een ICO wordt vaak vergeleken met een IPO, maar dit is enigszins misleidend. Waar ICO’s vaak van toepassing zijn op startups of andere startende projecten, gelden IPO’s voor gevestigde bedrijven wanneer zij een deel van de aandelen van het bedrijf verkopen om geld op te halen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Regelgeving rondom de Initial Coin Offering

ICO’s zijn zo gestructureerd dat ze buiten het toezicht vallen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bovendien is het mogelijk om via deze weg anoniem geld over te maken. Dit maakt het voor criminelen en fraudeurs aantrekkelijk om op deze manier hun geld wit te wassen. Beleggers die in een ICO investeren lopen dan ook het risico om hun ingelegde bedrag volledig kwijt te raken. De AFM heeft hier al meerdere keren voor gewaarschuwd.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.