Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een joint venture?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 13 apr 2021
Wat is een joint venture?

Een joint venture is een zakelijke overeenkomst tussen twee of meer bedrijven om hun krachten te bundelen voor het uitvoeren van een specifieke taak. Deze taak kan een nieuw project zijn of een andere zakelijke activiteit. In een joint venture (JV) zijn de bedrijven verantwoordelijk voor de daaraan verbonden winsten, verliezen en kosten.

De joint venture heeft haar eigen identiteit en staat los van de andere zakelijke belangen van de vennoten. Het kan zo zijn dat de aandelen van de joint venture in bezit zijn van twee of meer andere vennootschappen.

Hoe werkt een joint venture?

Joint ventures kunnen, hoewel ze een partnerschap zijn, elke juridische structuur aannemen. Bedrijven, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (LLC’s) en andere bedrijfsentiteiten kunnen allemaal worden gebruikt om een joint venture te vormen.

Joint ventures worden meestal opgezet voor productie of voor onderzoek, maar kunnen ook worden gevormd voor een blijvend doel. Joint ventures kunnen grote en kleine bedrijven combineren om één of meerdere grote of kleine projecten en deals aan te gaan.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat is belangrijk bij een joint venture?

Ongeacht de juridische structuur die voor een joint venture wordt gebruikt, is het belangrijkste document de joint venture-overeenkomst waarin de rechten en plichten van de partners zijn vastgelegd.

De doelstellingen van de joint venture, de initiële bijdragen van de partners, de dagelijkse activiteiten en het recht op winst en/of de verantwoordelijkheid voor het verliezen van de joint venture worden allemaal uiteengezet in dit document. Het is belangrijk om dit met zorg op te stellen om rechtszaken op de weg te voorkomen.

Belasting betalen over een joint venture

Bij het vormen van een joint venture is het meest gebruikelijke dat de twee partijen een nieuwe entiteit opzetten. De joint venture wordt niet erkend door de Internal Revenue Service (IRS). De zakelijke vorm tussen de twee partijen bepaalt hoe de belastingen worden betaald.

Als de joint venture een afzonderlijke entiteit is, betaalt deze belastingen zoals elk ander bedrijf. Als de joint venture opereert als een LLC, dan betaalt de LLC de belasting.

Joint venture en buitenlandse markten

Een joint venture wordt vaak gebruikt om samen te werken met een lokaal bedrijf om een buitenlandse markt te betreden. Een bedrijf dat bijvoorbeeld zijn distributienetwerk naar nieuwe landen wil uitbreiden, kan met succes een joint venture sluiten om producten aan een lokaal bedrijf te leveren.

Hierdoor is het mogelijk om mee te profiteren van het reeds bestaande distributienetwerk. Sommige landen hebben beperkingen op buitenlanders die hun markt betreden, waardoor een joint venture met een lokale entiteit bijna de enige weg naar het land is.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.