Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een modelportefeuille bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 28 dec 2020
Wat is een modelportefeuille bij beleggen?

Wanneer je gaat beleggen bij een vermogensbeheerder, is een van de eerste stappen van je beleggingsplan het kiezen van een modelportefeuilles. Hiermee kunnen beleggers bepalen hoeveel risico zij willen nemen. Daarnaast krijgen zij met een modelportefeuille inzicht in de bandbreedte van hun portefeuille.

In dit artikel leggen we uit wat een modelportefeuille precies is. Ook bespreken we de verschillende soorten modelportefeuilles bij beleggen.

Wat is een modelportefeuille?

Een modelportefeuille is de samenstelling van een portefeuille. Deze samenstelling wordt weergegeven aan de hand van percentages. Dit wordt ook wel de asset allocatie genoemd.

Voor een modelportefeuille kunnen verschillende financiële producten worden gebruikt. Dit kunnen aandelen en obligaties zijn, maar ook ETF’s of ETC’s. Bij Axento wordt in een portefeuille uitsluitend geïnvesteerd in beleggingsfondsen en ETF’s.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Welke soorten modelportefeuilles zijn er?

Bij veel vermogensbeheerders kun je kiezen uit drie tot vijf modelportefeuilles. Zo kunnen zij een defensieve, neutrale of offensieve portefeuille aanbieden. Sommige vermogensbeheerders bieden zelfs een zeer offensief beleggingsprofiel aan. De verdeling van aandelen en obligaties van deze portefeuilles kan per vermogensbeheerder iets verschillen. 

Bij Axento wordt bijvoorbeeld in een neutraal profiel voor 50% in aandelen en 50% in obligaties belegd. Dit kan afwijken, namelijk naar 40-60% obligaties en 40-60% aandelen. Wanneer het percentage obligaties en aandelen verder afwijkt van de bandbreedte, wordt er geherbalanceerd.

Welke portefeuille geschikt is voor jou, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de beleggingshorizon hierin een rol. Verder speelt ook het doel waarvoor je gaat beleggen een rol. Beleg je voor pensioen? Dan is het verstandig om naarmate je pensioendatum dichterbij komt, minder risico te nemen. Wanneer je belegt met geld dat je niet nodig hebt, kun je meer risico nemen. Afhankelijk van je doel wordt een modelportefeuille gekozen. Het is aan jou om de voor- en nadelen van elk beleggingsprofiel aan elkaar af te wegen.

Lees in het artikel wat is een risicoprofiel? meer over de beleggingsprofielen van Axento vermogensbeheer.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.