Wat is een obligatierating?

Leestijd ± 1 minuten
Laatste update: 18 feb 2020
Wat is een obligatierating?

De rating is een score die door kredietbeoordelaars wordt toegekend aan obligaties. Deze score vormt een oordeel over hoe zeker het is dat het de uitgever van de obligatie het geld kan terugbetalen op de einddatum. De rating is daarmee een soort maatstaf voor risico.

Hoe werken obligatieratings?

Er zijn verschillende partijen die ratings geven aan obligaties. Deze noemen we kredietbeoordelaars. De ratings die worden gegeven aan obligaties variëren meestal van AAA tot D. Bij een rating van AAA (lees: triple A) is de kans op terugbetaling nagenoeg gegarandeerd. Obligaties van landen als Nederland en Duitsland hebben doorgaans een AAA-rating.

Obligaties met een rating tussen de AAA en BBB noemen we kredietwaardig. Dat wil zeggen van goede kwaliteit. Obligaties met een rating van BB of lager noemen we high yield. Deze obligaties hebben een hoger risico. Bij een rating van D spreken we van een faillissement. De kans dat de uitgever de lening kan terugbetalen wordt steeds onzekerder, naarmate de rating lager wordt.

Rendement en rating

Het verwachte rendement van een obligatie is gedeeltelijk gekoppeld aan de rating. Obligaties met een hoge rating zoals Nederlandse en Duitse staatsobligaties hebben een laag risico. Daarom is het verwachte rendement op deze obligaties ook laag. Obligaties met een lage rating zoals high yield obligaties zijn risicovoller. De kans op terugbetaling is onzekerder en daarom is het verwachte rendement van high yield obligaties hoger. Overigens spelen ook nog andere factoren een rol in de hoogte van het verwachte rendement. De voornaamste is de looptijd van de obligatie.

Wat kun je als belegger met de rating?

Beleggers kunnen mede aan de hand van de rating bepalen hoe hoog het risico van de obligatie is. Dit geeft je als belegger inzicht in de kans dat je je inleg terugkrijgt aan het eind van de looptijd.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.