Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een risicoladder?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 02 nov 2020
Wat is een risicoladder?

Een risicoladder geeft aan, hoeveel risico een bepaalde belegging met zich mee brengt. Denk maar aan een echte ladder. Wanneer je onderaan een ladder staat, is dat kans dat je letsel oploopt als je valt niet groot. Sta je echter bovenaan die ladder en je valt, dan is de kans veel groter. Met beleggingen werkt dit eigenlijk hetzelfde. 

In dit artikel leggen we uit hoe dat zit, en welke beleggingen hoog en laag op de risicoladder staan. 

Hoe werkt een risicoladder?

Iedere belegging heeft een ander risico. Wanneer je de risico’s van verschillende beleggingen vergelijkt, krijg je een soort ladder. 

Met beleggingen die hoog op de risicoladder staan, loop je net als bij een echte ladder meer risico. Het verwachte rendement is bij beleggingen die hoog op de ladder staan ook hoger. De beleggingen onderaan de ladder brengen minder risico met zich mee, maar hebben ook een lager verwacht rendement. 

Het is een handige indicatie om te kijken welke beleggingen binnen je portefeuille meer en welke minder risico lopen. Onthoud wel dat het een indicatie is en dat het in de praktijk kan afwijken.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Welke beleggingen staan waar op de ladder?

Beleggingen met een laag risico staan onderaan de ladder. Denk bijvoorbeeld aan (converteerbare) obligaties. Dat komt doordat je bij obligaties je hoofdsom weer terug krijgt, mits het bedrijf of de overheid niet failliet gaat. Hoger op de ladder bijvoorbeeld aandelen. Bij aandelen loop je over het algemeen een groter risico dat je ingelegde vermogen minder waard wordt.   


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.