Wat is een risicoprofiel?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 19 okt 2020
Wat is een risicoprofiel?

Een risicoprofiel (of ‘beleggingsprofiel’) geeft een indicatie van het risico en verwachte rendement van een belegging, beleggingsportefeuille of fonds. Meestal werkt een bank of vermogensbeheerder met drie tot vijf verschillende risicoprofielen, variërend van Zeer defensief tot Zeer offensief.

Het risicoprofiel geeft een indicatie van het risico dat u met beleggen loopt en welk rendement u mag verwachten. Meestal wordt een risicoprofiel gekenmerkt door een bepaalde verhouding tussen aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico). Des te meer het risicoprofiel in aandelen belegt, des te groter het risico en hoger het verwachte rendement. Wordt binnen een risicoprofiel verhoudingsgewijs meer in obligaties belegd, dan is het risico en verwachte rendement lager.

Hoe wordt het risicoprofiel bepaald?

Het risicoprofiel wordt meestal bepaald op basis van een inventarisatie van uw persoonlijke situatie. Zo’n inventarisatie gebeurt op basis van een persoonlijk gesprek en/of een vragenlijst en bestaat uit 4 belangrijke onderwerpen:

 • Beleggingsdoel: wat is uw beleggingsdoel, beleggingshorizon en welk rendement is hiervoor benodigd?
 • Financiële situatie: heeft u voldoende vermogen om te beleggen en hoe verhouden uw inkomsten zich ten opzichte van uw uitgaven?
 • Risicobereidheid: hoeveel risico kunt en wilt u nemen met uw vermogen en welk rendement streeft u na?
 • Kennis en ervaring: hoe staat het met uw kennis en ervaring van beleggen en begrijpt u het beleid van uw vermogensbeheerder?

Waarom is het risicoprofiel zo belangrijk?

Voordat u start met beleggen is het voor een vermogensbeheerder essentieel om uw persoonlijke situatie te kennen. Dit wordt in vaktermen ook wel ‘KnowYourCustomer’ genoemd. Naast het feit dat het kennen van je klant in Europese wetgeving is vastgelegd, is het belangrijk om te weten hoeveel risico iemand kan en wil lopen. Wanneer u bijvoorbeeld belegt voor uw pensioen op korte termijn, dan is het onverstandig om hoge risico's te nemen. Heeft u helemaal geen doel en streeft u naar een zo hoog mogelijk rendement, dan is een hoog risico misschien passend.

Kan het risicoprofiel worden gewijzigd?

Een risicoprofiel kan tussentijds worden gewijzigd. Wanneer uw persoonlijke omstandigheden veranderen kan dit invloed hebben op uw risicoprofiel. Voorbeelden hiervan zijn gezingsuitbreiding, scheiding of een erfenis. Aan de andere kant kan het ook zijn dat u meer of minder risico wilt gaan nemen. Ook in dat geval kan het risicoprofiel tussentijds worden gewijzigd, mits dit past bij uw totale financiële situatie.

Voorbeeld van een risicoprofiel

Axento gebruikt drie verschillende risicoprofielen: Defensief, Neutraal en Offensief. Klik op de profielen voor een uitgebreid artikel over dit risicoprofiel.


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.