Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een schatkistpapier bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 04 okt 2021
Wat is een schatkistpapier bij beleggen?

Er zijn talloze producten om in te beleggen. Beleggen brengt te allen tijde risico’s met zich mee, maar een relatief veilig product is een obligatie. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt tussen bedrijfs- en staatsobligaties. Wanneer de kredietrating van een obligatie lager is dan BBB spreken we over een high yield obligatie.

Verder zijn er ook nog schatkistobligaties. Deze worden ook wel schatkistpapieren genoemd. In dit artikel vertellen we alles over deze obligatie. 

Wat is een schatkistpapier?

Schatkistpapieren vallen onder staatsobligaties. Deze schatkistpapieren hebben een looptijd van maximaal vijf jaar. Deze obligaties worden uitgegeven wanneer een land een tijdelijk tekort heeft.

In Nederland staan de schatkist obligaties bekend als Dutch Treasury Certificates. Deze DTC’s hebben een maximale looptijd van zes maanden.

Bij een positieve rente storten beleggers een bedrag kleiner dan de nominale waarde. Bij de expiratiedatum van de obligatie wordt dan vervolgens het hele bedrag teruggestort. 

Door de negatieve rente moeten beleggers een groter bedrag dan de nominale waarde storten. Aan het einde van de looptijd zullen zij vervolgens de nominale waarde van de DTC teruggestort krijgen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat is schatkistbeleggen?

Een andere, soortgelijke term, is schatkistbeleggen. Dit is het laten beleggen van overtollige liquide middelen.

Schatkistbeleggen komt voor, doordat decentrale overheden hun geld beleggen bij de centrale overheid. Dit is geregeld in de Wet Financiering Decentrale Overheden. Door verkeerde beleggingen in het verleden moeten decentrale overheden verplicht schatkistbankieren. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.