Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een sectorfonds bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 22 jul 2021
Wat is een sectorfonds bij beleggen?

In dit artikel leggen we uit wat een sectorfonds is en hoe beleggen in een sectorfonds eruitziet.

Definitie sectorfonds

Een sectorfonds bestaat uit effecten die allemaal uit een specifieke sector bestaan. Dit kan bijvoorbeeld de bouwsector zijn, of de tech-sector.

Sectorfondsen kunnen vrij breed zijn. Bij de gezondheidssector kunnen namelijk bedrijven van de zorg, biotechbedrijven, fabrikanten die medische apparatuur verzorgen en die gezonde voedingsmiddelen verzorgen, allemaal bij elkaar horen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Sectorfondsen en de index

Een sectorfonds loopt, anders dan de meeste andere fondsen, niet gelijk aan de brede markt index. Doordat een sectorfonds gefocust is op een enkele sector, kan deze sterk afwijken van de index.

Als het bijvoorbeeld heel goed gaat met de tech sector, kan het rendement van een sectorfonds in deze sector veel hoger zijn dan de index. Dit werkt andersom hetzelfde: als een sector slechter presteert dan de index, is het rendement veel lager.

Is beleggen in sectorfondsen nuttig?

De meningen over beleggen in sectorfondsen zijn verdeeld. Het was erg populair in de jaren ‘90, maar tegenwoordig wordt er anders naar sectorfondsen gekeken.

Allereerst is het volgens experts overbodig om in sectorfondsen te beleggen. Zij stellen dat wanneer je gespreid belegt, je automatisch al in verschillende sectoren belegt. Beleggen in een sectorfonds is dus dubbelop.

Daarnaast is het volgens velen niet bepaald tactisch om te beleggen in een sectorfonds, omdat deze zo afwijkt van de index. Meestal worden sectorfondsen populair als het goed gaat met een bepaalde sector, maar dan is het eigenlijk al te laat om in te stappen. Aandelen worden dan weer verkocht in een dieptepunt.

Timing is bij sectorfondsen heel belangrijk en maakt het ook gevaarlijk. Het bekendste voorbeeld is de internetbubbel aan het einde van de jaren negentig, die in maart 2000 knapte. De internetsector was in de voorgaande jaren immens populair geworden, maar de verliezen liepen in 2000 zeer hoog op.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.