Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een Stop loss order?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 15 jul 2021
Wat is een Stop loss order?

Een stop loss order is een effectenorder die automatisch wordt uitgevoerd wanneer de koers van een belegging een bepaald niveau bereikt. Dit niveau kun je van tevoren zelf bepalen bij het inleggen van de order.

Wanneer het koersniveau is bereikt, wordt de order direct uitgevoerd volgens de best mogelijke prijs op dat moment (bestens). Een stop loss order is een veel gebruikt beschermingsmiddel tegen koersdalingen bij beleggen.

Wanneer gebruik je een stop loss?

Beleggers gebruiken stop loss orders voornamelijk om hun aandelen te beschermen tegen koersdalingen. Door een stop loss verkooporder in te leggen, kun je het maximale koersverlies van een aandeel vooraf bepalen.

Zie het als een soort verzekering op je beleggingen. Je kunt een stop loss order ook gebruiken om aandelen goedkoop in te slaan. De aandelen worden dan aangekocht wanneer ze gedaald zijn tot een bepaald koersniveau.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment
Rekenvoorbeeld

Voorbeeld van een stop loss (bescherming)

Stel, je hebt 20 aandelen ASML in bezit en de koers staat nu op €250. Je wilt dat de aandelen verkocht worden wanneer de koers €200,- aantikt. Leg in dit geval een stop loss order (verkoop) in voor 20 aandelen ASML met een koers van €200,-.

Op het moment dat de koers van ASML daalt tot €200,- wordt de stop loss order direct geactiveerd en de 20 aandelen ASML verkocht tegen de beste prijs op dat moment. Vaak is de uitvoeringsprijs dan ook daadwerkelijk €200,- maar het kan ook een paar cent hoger of lager uitvallen.

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld van een stop loss (goedkoop inslaan)

Stel, je wilt 100 aandelen Heineken N.V. kopen (huidige koers €95,-), maar alleen wanneer de koers van het aandeel op €85,- staat. Leg in dit geval een stop loss order (aankoop) in voor 100 aandelen Heineken N.V. met een koers van €85,-.

Wanneer de koers van het aandeel Heineken N.V. is gedaald tot €85,- worden de 100 aandelen direct aangekocht tegen de dan geldende koers.

Lees hier acht essentiële tips voor het kopen van aandelen.

Voordelen van een stop loss order

Het voordeel van een stop loss order is dat je het maximale koersverlies van je belegging vooraf kunt vaststellen. Bijkomend voordeel is dat je dus ook niet continu de koers van het aandeel hoeft te volgen.

Wanneer de opgegeven koers van je stop loss order wordt bereikt, worden je beleggingen automatisch verkocht.  Dit kan vooral handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent of wanneer je even wat minder tijd hebt om aandelenkoersen te volgen.

Hetzelfde geldt wanneer je bepaalde aandelen goedkoop wilt inslaan. Wanneer je een stop loss order inlegt, hoef je niet continu te kijken of de koers al gedaald is tot het niveau waarop je de aandelen wilt kopen.

Nadelen van een stop loss order

Een nadeel van een stop loss order is dat je de controle over je beleggingen uit handen geeft. Dit kan in sommige gevallen vervelend uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer de koers van een aandeel in een hele korte periode sterk daalt, maar direct weer opveert.

Wanneer de koers van het aandeel tijdens de daling jouw stop loss niveau heeft bereikt, zijn jouw aandelen direct verkocht en heb je niet kunnen profiteren van de stijging die volgde.

Wat is een stop limiet order?

Een stop limiet order is een variant van de normale stop loss order. Bij een stop limiet order geef je naast de gebruikelijke koers ook nog een limietkoers mee. Op het moment dat de koers van het aandeel daalt en het stop loss niveau heeft bereikt, worden de aandelen niet bestens verkocht, maar ingelegd met het opgegeven limiet.

Hiermee voorkom je dat je aandelen in tijden van stress en weinig handel tegen een dumpprijs wordt verkocht. 

Let op: een groot nadeel van een stop limiet order ontstaat wanneer de koers van het aandeel in één keer sterk daalt. Als dan niet alleen het stop loss niveau wordt bereikt, maar de koers ook direct lager staat dan het opgegeven limiet, wordt de order helemaal niet uitgevoerd. Je aandelen worden dan niet verkocht en de beschermende werking van de stop loss heeft geen nut gehad.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.