Wat is een ticker en waarvoor wordt het gebruikt?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 15 okt 2020
Wat is een ticker en waarvoor wordt het gebruikt?

Op beurzen wereldwijd worden wel duizenden effecten verhandeld. Om deze aandelen, obligaties of fondsen te kunnen onderscheiden, worden ze allemaal voorzien van een unieke code. Deze code wordt een ticker genoemd, ook wel bekend als ticker symbol. In deze tekst geven we je meer informatie over deze tickers.

Het ontstaan van een ticker

Vroeger werd op beurzen gebruik gemaakt van een ticker machine. Deze machine drukte de naam van een fonds, het verhandelde volume en transactiegegevens op een smalle papierstrook. 

Om zo snel en efficiënt mogelijk te werken, kregen de effecten een afgekorte naam. Dit werd de ticker symbol genoemd. De naam ticker is afgekomstig van het tikkende geluid dat de machine maakte bij het drukken. 

De ticker code van een effect varieert per beurs. Zo kan een aandeel op de ene beurs een code hebben van één letter, maar op de andere beurs een code van cijfers en letters. Euronext hanteert meestal tickers van drie á vier letters. In Amerika kan een ticker echter ook uit één letter bestaan en in China worden cijfers gebruikt. 

Het gebruik van de ticker

Effectenhandelaren gebruiken het ticker symbool om orders te plaatsen. Doordat ieder beursgenoteerd bedrijf een eigen ticker code heeft, kunnen grote orders gemakkelijker worden behandeld. 

Tegenwoordig vindt ook veel internationale handel in effecten plaats. Het kan daardoor verwarrend zijn dat een aandeel verschillende ticker codes heeft op verschillende beurzen. In 1981 is daarom de ISIN code in het leven geroepen. ISIN codes wordt internationaal gebruikt om effecten te identificeren. Een ISIN code bestaat altijd uit twee letters en tien cijfers. 

Tegenwoordig is de ISIN code de meestgebruikte identificatiecode. Een verschil tussen de ticker en de ISIN code is dat je aan een ISIN code niet direct kunt zien om welk effect het gaat. Bij een ticker is dit vaak wel zo. 

Zo heeft het aandeel Ajax een ISIN code NL0000018034. De ticker code van dit aandeel is AJAX. Zo kun je dus gelijk zien om welk aandeel het gaat. 


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.