Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is erfbelasting en wanneer betaal je dit?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 10 mei 2021
Wat is erfbelasting en wanneer betaal je dit?

Wanneer een dierbare komt te overlijden, ontvangen de nabestaanden meestal zijn of haar overgebleven vermogen. Zij ontvangen dan een erfenis. Hier moet belasting over worden betaald. De hoogte van deze belasting hangt af van de relatie met de overledene.

In dit artikel leggen we uit wat erfbelasting is en wanneer je er mee in aanraking komt. Ook bespreken we wat de tarieven ervan zijn

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je moet betalen over de erfenis. De erfbelasting werd voor 2010 ook wel successierecht genoemd.

De belasting wordt geheven over de erfenis. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die de overledene achterlaat. Het is dus ook mogelijk om een negatieve erfenis te ontvangen. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat zijn de tarieven van erfbelasting?

De hoogte van de belasting die betaald moet worden hangt af van de relatie tussen de nabestaande en de overledene. Ook wordt er gebruik gemaakt van progressieve tarieven: hoe groter de erfenis, des te meer belasting er moet worden betaald. 

Over de erfenis van de partner en de kinderen moet 10% erfbelasting worden betaald. Voor kleinkinderen is dit 18%. Overige erfgenamen betalen 30% belasting over de waarde van de erfenis. 

Wanneer de erfenis groter is dan €126.723 gelden er hogere tarieven. De partner en de kinderen moeten dan over het meerdere van bovenstaand bedrag 18% belasting betalen. Voor kleinkinderen is dit 36% en voor overige erfgenamen zelfs 40%.  

Wanneer heb je recht op vrijstelling?

Net zoals bij alle belastingen kent de erfbelasting ook vrijstellingen. De hoogte van deze vrijstelling hangt, net als het belastingtarief, af van de relatie tussen de nabestaande en de overledene.

De echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner heeft in 2020 recht op een vrijstelling van €661.328. Het kind, pleegkind of kleinkind van de overledene heeft recht op een vrijstelling van €20.946. Voor een kind met een beperking is deze vrijstelling hoger, namelijk €62.830. Hiervoor gelden andere voorwaarden, deze kun je teruglezen op de site van de Belastingdienst. 

Voor andere erfgenamen, bijvoorbeeld een broer of zus of een achterkleinkind, is deze vrijstelling €2.208. 

Wanneer de waarde van de erfenis die je ontvangt lager of gelijk aan je vrijstelling is, betaal je als nabestaande dus geen belasting. 

De aangifte erfbelasting

Via de website van de Belastingdienst is het eenvoudig om de aangifte erfbelasting in te vullen. Hiervoor dient te worden ingelogd met je DigiD. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.