Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is ESG?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 29 jun 2021
Wat is ESG?

De afkorting ESG is een term die verband houdt met duurzaam beleggen en staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) & Governance (bestuur). Beleggers gebruiken ESG-kenmerken om bepaalde beleggingen op duurzaamheid te beoordelen.

Waar staat ESG voor?

Environmental (E) staat voor milieu. Denk hierbij aan onderwerpen als klimaatverandering, CO2-uitstoot, watergebruik en afvalverwerking.

Social (S) staat voor maatschappij. Denk aan arbeidsomstandigheden, toegang tot zorg en privacy.

Governance (G) staat voor bestuur. Dit gaat over zaken als diversiteit in het bestuur, beloningsbeleid, aandeelhoudersbescherming en accountancystandaarden.

E-book duurzaam beleggen

  • Wat is duurzaam beleggen?
  • Duurzame beleggingsmethodes
  • Waarom is het zo populair?
  • Rendement van duurzaam beleggen
  • Hoe Axento duurzaam belegt

Wat is ESG-beleggen?

ESG-beleggen is een strategie waarbij naast financiële kenmerken ook duurzaamheidsaspecten worden meegewogen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Naast financiële maatstaven kunnen bedrijven ook worden beoordeeld op de verschillende ESG-aspecten. Hoeveel CO2-uitstoot produceert een bedrijf bijvoorbeeld? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Hoe gaat het om met afval en recycling? Hoeveel vrouwen zitten er in het bestuur? ESG-beleggen is het toepassen van deze aspecten bij selecteren van bedrijven voor een beleggingsportefeuille.

Wat levert ESG op?

Door ESG mee te nemen in het beleggingsproces stimuleer je als belegger bedrijven die rekening houden met mens en milieu. Hoe populairder ESG-beleggen en duurzaam beleggen wordt, des te meer bedrijven gedwongen worden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Verschillende onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, een gezonder toekomstperspectief hebben en ook langer blijven bestaan. De duurzame resultaten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten positief.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.