Wat is ESG?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 14 jul 2020
Wat is ESG?

De afkorting ESG is een term die verband houdt met duurzaam beleggen en staat voor Environmental, Social & Governance.

Waar staat ESG voor?

Environmental (E) staat voor milieu. Denk hierbij aan onderwerpen als klimaatverandering, CO2-uitstoot, watergebruik en afvalverwerking. Social (S) staat voor maatschappij. Denk aan arbeidsomstandigheden, toegang tot zorg en privacy. Governance (G) staat voor bestuur. Dit gaat over zaken als diversiteit in het bestuur, beloningsbeleid, aandeelhoudersbescherming en accountancystandaarden.

Wat is ESG-beleggen?

ESG-beleggen is een strategie waarbij naast financiële kenmerken ook duurzaamheidsaspecten worden meegewogen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Naast financiële maatstaven kunnen bedrijven ook worden beoordeeld op de verschillende ESG-aspecten. Hoeveel CO2-uitstoot produceert een bedrijf bijvoorbeeld? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Hoe gaat het om met afval en recycling? Hoeveel vrouwen zitten er in het bestuur? ESG-beleggen is het toepassen van deze aspecten bij selecteren van bedrijven voor een beleggingsportefeuille.

Wat levert ESG op?

Door ESG mee te nemen in het beleggingsproces stimuleer je als belegger bedrijven die rekening houden met mens en milieu. Hoe populairder ESG-beleggen en duurzaam beleggen wordt, des te meer bedrijven gedwongen worden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Verschillende onderzoeken hebben daarnaast aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, een gezonder toekomstperspectief hebben en ook langer blijven bestaan dan bedrijven die daar minder of helemaal niet op letten. De duurzame resultaten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten positief.


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.