Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is Euronext en hoe zit die in elkaar?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 15 sep 2021
Wat is Euronext en hoe zit die in elkaar?

Euronext is een pan-Europese beursmaatschappij. Hierin zijn een aantal Europese beurzen samengevoegd. In dit artikel leggen we je precies uit hoe Euronext is ontstaan en wat het doet.

Hoe is Euronext ontstaan?

Euronext werd in het jaar 2000 opgericht, toen de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel fuseerden. Deze fusie kwam tot stand, doordat deze landen zich wilden voorbereiden op de komst van de Europese Monetaire Unie (EMU). Een gezamenlijke beurs zou hiervoor een goede basis zijn.

Sindsdien zijn ook de beurzen van Lissabon, Londen, Dublin en Oslo toegevoegd aan Euronext. Het doel van Euronext is om uit te groeien tot de grootste beursmaatschappij in Europa.

In 2007 werd Euronext overgenomen door de New York Stock Exchange (NYSE), wat resulteerde in de NYSE Euronext. Dit was echter niet van lange duur; in 2013 stootten de nieuwe eigenaren van NYSE Euronext, Euronext af. Euronext is sindsdien een zelfstandige beursmaatschappij.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat doet Euronext?

Euronext heeft verschillende taken en bezigheden. Allereerst focust het bedrijf zich op het mogelijk maken van handel in effecten en derivaten in verschillende landen. Ook levert het koersinformatie, bijvoorbeeld aan nieuwsplatforms.

Effectenhandel

De voornaamste bezigheid van Euronext is het faciliteren van handel in effecten en afgeleide producten. Zo worden op Euronext aandelen, indices, fondsen, obligaties, en ETF’s verhandeld. Maar ook derivaten als opties en futures.

Euronext heeft bijvoorbeeld eigen indices opgesteld. In de Euronext 100 zijn de 100 grootste fondsen weergegeven. De Next 150 is de index waarin de volgende 150 grootste fondsen staan. Daarnaast hebben de nationale vestigingen van Euronext hun eigen index. Bij Euronext Amsterdam zijn dit de AEX, de AMX en de AScX.

Euronext heeft zelf ook aandelen uitgegeven. In 2014 is het bedrijf naar de beurs gegaan. Zo’n beursgang noemen we een Initial Public Offering (IPO). Sinds 2014 heeft het noteringen op de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel. Het aandeel Euronext staat genoteerd als ENX en is een dividendaandeel; gewoonlijk keert het elk jaar dividend uit.

Leveren koersinformatie

Naast de handel in effecten en derivaten, levert Euronext ook beursinformatie. Deze informatie wordt door experts onderzocht. Dit wordt verkocht aan klanten en media. Zo levert het Euronext geld op.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.