Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is execution only bij beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 04 feb 2021
Wat is execution only bij beleggen?

Beleggen komt voor in drie vormen. Dit kan via execution only, met een financieel adviseur of met behulp van een vermogensbeheerder

In dit artikel bespreken wij de eerste vorm, namelijk execution only. Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen via execution only? Lees dan onze 8 essentiële tips voor het kopen van aandelen.

Execution only

Execution only is beleggen zonder advies. Je kiest dan als belegger zelf wanneer, hoe en waarin je belegt, zonder advies of hulp. Hierbij voert een instelling orders uit van de belegger. Deze vorm van beleggen komt vooral voor via internet. Dit is de goedkoopste manier van beleggen. Een andere benaming hiervoor is agency only

Execution only beleggen brengt risico’s met zich mee. Als belegger ben je namelijk volledig verantwoordelijk voor de afgesloten transacties. Om zelf via execution only te beleggen, moet je veel verstand hebben van beleggingsproducten, de bedrijven waarin je belegt en de financiële markten. De financiële dienstverlener, zoals een broker, beperkt zich namelijk alleen tot het doen van transacties. 

Execution only is alleen geschikt voor beleggers die zich zeer bewust zijn van de risico’s, zelf veel verstand hebben van beleggen en er veel tijd in kunnen steken. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Kennistoets bij execution only beleggen

Voordat je als belegger via execution only mag beleggen, is een kennis- en ervaringstoets verplicht. De uitslag van deze toets schat in of de belegger voldoende kennis over beleggingsproducten heeft. Deze toets wordt samengesteld door de broker. 

De uitslag van deze kennis- en ervaringstoets is niet bindend. Bij een negatief resultaat is het nog steeds mogelijk de transactie uit te voeren. Het geeft een belegger echter wel een idee of execution only de geschikte manier van beleggen voor hem is. 

Het verschil met andere beleggingsvormen

Naast execution only zijn er nog twee andere manieren van beleggen. Je kunt beleggen met behulp van een adviseur of je kunt het beleggen uitbesteden

Wanneer je belegt met behulp van een beleggingsadviseur, brengt de adviseur alle mogelijke risico’s van een belegging in kaart. Op basis van deze risico analyse brengt hij een advies uit. Dit advies hoeft de belegger niet op te volgen. Ook is de belegger zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes en niet de adviseur. 

Als laatste kun je het beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder neemt al het werk voor je uit handen. Je geeft aan hoeveel risico je bereid bent te lopen en hoeveel rendement je wilt behalen. Aan de hand daarvan belegt de vermogensbeheerder jouw vermogen voor jou. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en wordt je vermogen professioneel belegd. 

Wil je weten wat Axento Vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder vrijblijvend onze brochure aan. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.