Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is greenwashing?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 11 feb 2021
Wat is greenwashing?

In dit artikel leggen we uit wat greenwashing is, waarom bedrijven aan greenwashing doen en hoe je kunt voorkomen dat je belegt in een bedrijf dat aan greenwashing doet. Ook vertellen we hoe we bij Axento zorgen dat we je vermogen duurzaam beleggen.

Definitie greenwashing

Greenwashing betekent dat een investering, organisatie of bedrijf zich duurzamer voordoet dan het daadwerkelijk is. In het Nederlands noemen we de term ook wel groenwassen

Het gebeurt niet enkel bij milieuzaken (co2-uitstoot, watergebruik, etc.), maar ook bij maatschappelijke thema’s. Denk aan de arbeidsomstandigheden van werknemers, of diversiteit in het bestuur. 

E-book duurzaam beleggen

  • Wat is duurzaam beleggen?
  • Duurzame beleggingsmethodes
  • Waarom is het zo populair?
  • Rendement van duurzaam beleggen
  • Hoe Axento duurzaam belegt

Hoe werkt greenwashing?

Zoals eerder al gezegd doen bedrijven zich bij greenwashing milieubewuster voor dan ze daadwerkelijk zijn. Soms gebeurt dit door reclame en misleidende berichtgeving. Er worden vage termen gebruikt die groen overkomen, maar dat niet per se hoeven te zijn. Denk aan termen als ‘natuurlijk’ ‘eerlijk', etc. 

Verder zijn er bedrijven die misleidende keurmerken gebruiken, die de consument doen denken dat het bedrijf aan alle criteria voldoet, maar eigenlijk nietszeggend zijn. Een goed voorbeeld is het ‘Beter leven’ keurmerk met één ster. Dit ziet er op het eerste gezicht uit alsof het duurzaam is, maar die ene ster betekent dat het product slechts aan de minimale voorwaarden voldoet. 

Waarom doen bedrijven aan greenwashing?

Niet alle bedrijven en organisaties die aan greenwashing doen, doen dit bewust. De bedoeling is vaak wel goed, maar ze ondernemen niet de juiste stappen om ook daadwerkelijk groener of bewuster van maatschappelijke zaken te worden. Deze bedrijven steunen bijvoorbeeld milieuorganisaties terwijl de activiteiten van het bedrijf veel co2-uitstoot veroorzaken. 

Dan zijn er nog bedrijven die maatschappelijk- of milieubewust over willen komen, terwijl ze zelf ook wel weten dat ze dat eigenlijk niet zijn. Deze bedrijven doen bewust aan greenwashing.

Hoe voorkom je greenwashing?

Als belegger wil je natuurlijk liever niet beleggen in bedrijven of organisaties die minder groen zijn dan ze zich voordoen. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je belegt in een bedrijf dat aan greenwashing doet. 

Zo kun je kijken naar de duurzaamheidscriteria. Een bekende strategie om dit te doen is de ESG-strategie. Hiervoor zijn twee methodes: de methode van uitsluitingen of de best-in-class methode. 

Axento belegt uitsluitend in duurzame beleggingsfondsen die niet-duurzame bedrijven actief uitsluiten. Lees hier meer over duurzaam beleggen


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.