Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is grijze handel?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 15 sep 2021
Wat is grijze handel?

Als het over beleggen gaat, hebben we het normaal gesproken over beleggen via de beurs. Soms worden effecten echter al verhandeld terwijl ze nog niet op de beurs genoteerd zijn. Dit noemen we grijze handel. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Definitie grijze handel

Grijze handel is de handel in effecten die buiten de reguliere markt plaats vindt. Het gaat hierbij meestal om effecten die binnenkort op de markt komen. Grijze handel staat ook wel bekend als spookhandel of Over The Counter (OTC). Grijze handel verloopt tussen instellingen of bedrijven onderling, zonder inmenging van een derde partij

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Grijze handel op de beleggingsmarkt

Grijze handel wordt vooral uitgevoerd door handelaren die veel ervaring hebben. Doordat de stukken worden verhandeld buiten de beurs om, is er geen duidelijke koers. De prijs die wordt betaald voor een stuk op de grijze markt is een voorspelling van de beurswaarde van een bedrijf in aanloop naar de beursgang (IPO).

Voor beleggers is dit dan ook een interessant gegeven. Aan de hand van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel voordat deze op de beurs komt, kunnen beleggers inschatten wat de beurswaarde zal worden. Zo kunnen beleggers van tevoren al peilen hoe groot de vraag naar het effect zal zijn. 

Wanneer een belegger verwacht dat de vraag naar een effect groot zal zijn, dan kan hij die via de grijze markt kopen. Wanneer de waarde na de beursgang inderdaad is gestegen, kan de belegger verkopen en winst maken. 

Risico's van grijze handel

Aan grijze handel zitten risico’s verbonden. Dat komt doordat deze markt vrijwel niet gereguleerd is. Niemand controleert of de instellingen hun afspraken wel nakomen bij transacties. 

Daarnaast is de grijze markt niet transparant. Bedrijven bepalen zelf hoeveel en welke informatie zij delen met beleggers. Daardoor kun je mogelijk geen goed beeld vormen van de financiële status van het bedrijf. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.