Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is het concentratierisico?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 13 jan 2021
Wat is het concentratierisico?

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het is als het ware de prijs die je betaalt voor het verdienen van rendement. Het beleggingsrisico bestaat uit verschillende soorten risico’s.

In dit artikel bespreken we het concentratierisico. We leggen uit wat het is en hoe je het kunt vermijden.

Definitie concentratierisico

Het concentratierisico bij beleggen is het risico dat een groot deel van je portefeuille te geconcentreerd is in bijvoorbeeld één bedrijf, één land of één specifieke bedrijfstak. Er zit dan te weinig diversificatie in je beleggingen.

Je kunt dit risico op verschillende manieren lopen. Als eerste wanneer je kiest voor één soort belegging. Bijvoorbeeld door alleen in aandelen te beleggen. Daarnaast loop je risico wanneer je in één of slechts enkele bedrijven belegt.

Ook door in een specifieke sector of regio te beleggen vergroot je het risico op een te geconcentreerde portefeuille.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Waarom moet je het concentratierisico vermijden?

Je kunt je nu afvragen waarom dat concentratierisico dan zo gevaarlijk is. Het maakt toch niet uit of je al je vermogen in één bedrijf stopt of in honderd verschillende bedrijven?

Toch maakt dat wel verschil. Een groot verschil zelfs. We geven twee voorbeelden.

Stel je voor dat je al je vermogen hebt belegd in de aandelen van één bedrijf. Wanneer dit bedrijf failliet gaat, ben je in één klap al je vermogen kwijt. Wanneer je je vermogen in twee bedrijven zou stoppen en datzelfde bedrijf gaat failliet, ben je de helft van je vermogen kwijt. Beleg je in twintig verschillende bedrijven, dan ben je maar 5% van je vermogen kwijt.

Hoe groter je spreiding, des te lager is de kans op veel verlies.

Daarnaast is het ook van belang te spreiden over verschillende beleggingsproducten. In tijden van recessie, dalen aandelenkoersen over het algemeen veel harder dan obligatiekoersen.

Wanneer je alleen in aandelen hebt belegd, verlies je een groot deel van je vermogen. Heb je zowel aandelen als obligaties in je portefeuille? Dan worden de grote verliezen uit je aandelen gecompenseerd door je obligaties.

Uit deze voorbeelden wordt wel duidelijk dat spreiden echt belangrijk is bij beleggen. Door te spreiden kun je de kans op grote verliezen aanzienlijk verkleinen.

Hoe kun je het concentratierisico vermijden?

Je kunt op verschillende manieren spreiding aanbrengen in je portefeuille. Als eerste kun je het natuurlijk zelf handmatig doen. Kies voor verschillende beleggingen in bedrijven uit een variatie van sectoren en regio’s. Het vereist echter wel veel tijd en ervaring om zelf een portefeuille samen te stellen.

Een andere optie om het concentratierisico te vermijden is door te beleggen in een beleggingsfonds. Dit is een mandje van veel verschillende beleggingen waarin je in één keer belegt. Met fondsbeleggen creëer je automatisch een gespreide portefeuille.

Een soortgelijke mogelijkheid is beleggen in een indexfonds of ETF. Dat zijn fondsen die precies een index volgen, zoals de AEX, de MSCI World Index of de S&P 500 Index. Deze indices bevatten veel verschillende aandelen, waarin je tegelijk belegt.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.