Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is het uniform pensioenoverzicht?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 03 sep 2021
Wat is het uniform pensioenoverzicht?

Het is belangrijk om te weten hoeveel pensioen je opbouwt. Zo wordt duidelijk hoeveel je later krijgt uitgekeerd per jaar. 

Van je pensioenuitvoerder ontvang je ieder jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Hierin staat een overzicht van je opgebouwde pensioenen. In dit artikel geven we meer informatie over het UPO.

Definitie UPO

In het UPO staan alle gegevens over je opgebouwde pensioen. Dit heeft betrekking op het werkgeverspensioen. Dit is de tweede pijler van het pensioenstelsel. Het pensioen uit de eerste pijler staat niet in het UPO.

Alle verzekeraars en pensioenfondsen gebruiken voor het UPO dezelfde indeling. Ieder jaar wordt het UPO opnieuw klaargezet. Hierbij wordt uitgegaan van gegevens per 31 december van het betreffende jaar.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat staat er allemaal in mijn UPO?

In het UPO staan een heleboel gegevens verzameld over je persoonlijke situatie. Hieronder zetten wij uiteen wat er allemaal in staat.

Ten eerste de persoonlijke gegevens en eventueel die van je partner. Daarna zie je een overzicht van met pensioeninformatie. Gegevens zoals de pensioenuitvoerder, pensioenregeling, pensioengevend salaris en de pensioenopbouw.

Daarnaast zie je hoeveel pensioen je kan verwachten. Dit laat zien hoeveel pensioen er in totaal is opgebouwd.Verder staat er gegeven hoeveel pensioen je ontvangt wanneer je met pensioen gaat.  

Op de derde bladzijde staat wat je partner en kinderen krijgen bij overlijden. Dit geldt alleen wanneer je overlijdt voor  de AOW-leeftijd. Verder staat wat je ontvangt wanneer je arbeidsongeschikt raakt. 

Ook staat er in het UPO dat het effect van de koopkracht van belang is op het pensioen. Verder zijn factoren zoals de levensverwachting, rente en beleggingsresultaten van belang. 

Tot slot is de factor a te vinden in het UPO. De factor a laat zien hoeveel je pensioen is gegroeid. De factor a is nodig voor het berekenen van de jaarruimte


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.