Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is het wezenpensioen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 23 okt 2020
Wat is het wezenpensioen?

Wanneer iemand overlijdt, hebben de achterblijvende gezinsleden meestal recht op een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen kunnen we onderverdelen in het partnerpensioen en het wezenpensioen. In dit artikel leggen we uit hoe het wezenpensioen in elkaar zit. 

Wat is het wezenpensioen?

Het wezenpensioen is een uitkering voor kinderen waarvan één van de ouders of beide ouders zijn overleden. De overledene moet dan wel wezenpensioen hebben opgebouwd. Bij werknemers valt het opbouwen van wezenpensioen meestal automatisch onder de pensioenregeling met de werkgever. 

E-book pensioen beleggen

  • Hoe werkt pensioenbeleggen?
  • Voordelen van pensioenbeleggen
  • Spelregels van pensioenbeleggen
  • Wat zijn de kosten?
  • De aanpak van Axento

De hoogte van het wezenpensioen

De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenfonds. Zo geldt volgens de wet, dat het wezenpensioen maximaal mag worden uitgekeerd totdat iemand 30 jaar is. In werkelijkheid ligt deze maximumleeftijd vaak op 18 of 21 jaar. Wanneer een kind studeert, kan het wezenpensioen worden uitgekeerd tot het einde van de studie, met een maximum op 27 jaar. 

De hoogte van het wezenpensioen bedraagt meestal 14% van het ouderdomspensioen of 20% van het partnerpensioen. Wanneer beide ouders zijn overleden, kan dit bedrag soms verdubbeld worden. 

Over het wezenpensioen moet ook belasting worden betaald. Bij de belastingaangifte moet het wezenpensioen worden aangegeven als inkomen van het kind. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.