Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is in-the-money, out-the-money en at-the-money?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 17 mei 2021
Wat is in-the-money, out-the-money en at-the-money?

Bij beleggen in opties hoor je vaak de termen in-the-money, out-the-money en at-the-money. De termen hebben te maken met de uitkomst, standd of huidige waarde van de optie. In dit artikel leggen we uit wat deze termen precies inhouden.

In the money

Een call optie is in-the-money wanneer de uitoefenprijs onder de beurskoers van de onderliggende waarde ligt. Wanneer je bijvoorbeeld aandelen voor €100,- per aandeel mag kopen, terwijl de beurskoers op dat moment €110,- per aandeel is, is de optie in the money. Dit is dus gunsitg voor de bezitter van de optie.

Bij een put optie werkt het precies andersom: wanneer je een aandeel voor €110,- mag verkopen, terwijl de beurskoers op dat moment €100,- per aandeel is, is de optie in de money.

Naast in the money is er ook nog deep in the money. Dit is in principe hetzelfde, alleen dan is het verschil groter.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Out the money

Een call optie is in out the money wanneer de uitoefenprijs boven de beurskoers van de onderliggende waarde ligt. Dus wanneer je bijvoorbeeld aandelen voor €100,- per aandeel mag kopen, terwijl de beurskoers op dat moment €90,- per aandeel is, is de optie out the money. Dit is dus ongunstig voor de bezitter van de optie.

Bij een put optie werkt het precies andersom: wanneer je aandelen voor €90,- per aandeel mag verkopen, terwijl de beurskoers op dat moment €100,- per aandeel is, is de optie out the money.

At the money

Zowel een call- als een put optie is at the money wanneer de uitoefenprijs gelijk of bijna gelijk is aan de actuele koers van de onderliggende waarde.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.