Wat is liquiditeit en hoe bereken je dit?

Wat is liquiditeit en hoe bereken je dit?

Er zijn verschillende ratio’s die je kunnen helpen om de financiële gezondheid van een bedrijf in te schatten. Denk maar aan de rentabiliteit op eigen vermogen, de solvabiliteitsratio en de koers-winst verhouding. Een andere ratio die hierbij kan helpen is de liquiditeit. Deze financiële ratio bespreken we in dit artikel.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis liquiditeit

De liquiditeit van een bedrijf geeft aan in hoeverre een bedrijf op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Het laat dus zien of er genoeg geld in kas zit, of op de bank staat, om kortlopende rekeningen en/of schulden af te betalen.

Een bedrijf is liquide wanneer het op korte termijn aan deze betalingsverplichtingen kan voldoen. Is dat niet het geval, dan is het bedrijf illiquide.

Waarvoor wordt de liquiditeitsratio gebruikt?

Het berekenen van de liquiditeit is allereerst belangrijk voor het bedrijf zelf. Zo kunnen ondernemers in de gaten houden of zij op korte termijn hun rekeningen zouden kunnen betalen.

Ook voor leveranciers aan een bedrijf is het belangrijk dat een bedrijf voldoende liquide is. Zij willen namelijk zekerheid dat het bedrijf de rekeningen van de leverancier tijdig kan betalen.

Wanneer een bedrijf geld wil lenen van een bank, moet het ook kunnen aantonen dat het voldoende liquide is. Zo krijgt de bank een mate van garantie dat de lening ook weer terugbetaald kan worden.

Als laatste is het voor aandeelhouders van een bedrijf belangrijk om de liquiditeit te weten. Zij nemen dit mee in hun fundamentele analyse, om na te gaan of een aandeel koopwaardig is. Wanneer een bedrijf onvoldoende liquide is, hebben beleggers minder vertrouwen in het bedrijf en zullen ze er minder snel aandelen van kopen.

De liquiditeit berekenen

Je kunt de liquiditeit op twee manieren berekenen. Welke manier je gebruikt hangt af van wat je wilt meenemen in de berekening. Je kunt gebruik maken van de current ratio of de quick ratio.

Bij de current ratio wordt de voorraad ook meegenomen in de bezittingen van een bedrijf. Bij de quick ratio wordt de voorraad niet meegenomen in de berekening. Een argument hiervoor is, dat een bedrijf de voorraad op korte termijn niet kan verkopen. Het kan de voorraad of de inkomsten hieruit dus niet direct gebruiken om schulden af te betalen.

De formule voor de current ratio ziet er als volgt uit:

Current ratio = (vlottende activa + liquide middelen) / kort vreemd vermogen

De formule voor de quick ratio ziet er als volgt uit:

Quick ratio = (vlottende activa - voorraad + liquide middelen) / kort vreemd vermogen

Hierin bestaan de vlottende activa uit de bezittingen van een bedrijf, inclusief de voorraad. De liquide middelen zijn de bank- en kas saldo's. Het kort vreemd vermogen zijn de betalingsverplichtingen op korte termijn.

Het enige verschil tussen de twee ratio’s is dus dat de voorraad bij de current ratio wel wordt meegenomen en bij de quick ratio niet.

Wat is een goede liquiditeit?

Wanneer is een bedrijf voldoende liquide? Dat verschilt natuurlijk per onderneming. Over het algemeen is een bedrijf met een current ratio van boven 1,5 veilig. Ook een quick ratio van meer dan 1 geeft aan dat een bedrijf voldoende liquide is. Dit kun je meenemen in je keuze om te gaan beleggen in de aandelen van een bedrijf.

De liquiditeit is een momentopname. Het is daarom belangrijk om de liquiditeit op verschillende momenten te berekenen. Zo kun je de ontwikkeling van de liquiditeit bij houden. Gaat de liquiditeit al een tijdje achteruit, dan kun je misschien beter voor aandelen uit een ander bedrijf kiezen.

Liquiditeit op de beurs

Liquiditeit heeft op de beurs een andere betekenis dan we hierboven genoemd hebben. Op de beurs staat de liquiditeit van een aandeel voor hoe makkelijk een aandeel verhandeld kan worden. Voor aandelen met een hoge liquiditeit is op elk moment veel vraag en aanbod. Aandelen met een lage liquiditeit zijn moeilijk verhandelbaar.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.