Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is rendement?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 13 jul 2021
Wat is rendement?

Het woord rendement komt geregeld voorbij, zowel in het gewone leven als in de wereld van beleggen. Daarom is het belangrijk om te weten wat er precies mee wordt bedoeld. In dit artikel leggen we uit wat rendement precies is, waaruit het bij beleggen is opgebouwd en hoe je rendement kunt berekenen.

Betekenis van rendement

Rendement heeft verschillende betekenissen. Zo kunnen we het definiëren als opbrengst, productiviteit of winst. Denk bijvoorbeeld aan de opbrengst van het land van een boer of de productiviteit van machines. Dit zijn meer algemene betekenissen van het woord.

Wanneer het gaat om beleggen gebruiken we de economische definitie. In dat geval is rendement de behaalde winst op een belegging. Dat is meestal uitgedrukt in een percentage en wordt berekend over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Rendement bij beleggen

Het doel van beleggen is om rendement te behalen. Wanneer je geen rendement zou ontvangen, had je je vermogen wel op de spaarrekening laten staan of in een oude sok bewaard. Je belegt dus om uiteindelijk rendement te ontvangen.

Je loopt bij beleggen altijd risico dat je (een deel van) je inleg verliest. Daar wil je als belegger natuurlijk wel iets voor terug zien. Dat is het rendement. Rendement en risico gaan altijd hand in hand. Hoe hoger het risico, des te hoger het rendement en omgekeerd.

Hoe behaal je rendement met behulp van beleggen?

Bij beleggen kan je rendement uit verschillende bronnen komen. We leggen hieronder de verschillende vormen van rendement bij beleggen uit.

Koerswinst

Het grootste gedeelte van het rendement uit je beleggingen, komt uit de koerswinst. Koerswinst is het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de belegging. Hoe groter dit verschil, des te hoger het rendement.

Stel je voor dat je twintig aandelen X koopt voor €13 per aandeel. Na 20 jaar is de prijs van het aandeel gestegen naar €24 per aandeel. Je besluit de twintig aandelen X te verkopen. Je koerswinst is nu (24 - 13) x 20 aandelen = €220.

Aan het einde van dit artikel leggen we nog eens uitgebreid uit hoe je het totale rendement kunt berekenen.

Rente of dividend

Naast de koerswinst kun je ook op een andere manier rendement behalen. Dat kan door middel van rente of dividend.

Wanneer je een obligatie koopt, leen je je geld eigenlijk uit aan de uitgever van de obligatie, bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Om jou zekerheid te geven dat de uitgever de lening terug kan betalen, ontvang je rente over de lening.

Aan het einde van de looptijd ontvang je het complete geleende bedrag terug (mits de uitgever niet failliet gaat). De rente die je gedurende de looptijd ontvangt, is dus direct rendement.

Ook bij aandelen kun je op een andere manier rendement behalen dan alleen met koerswinst. Sommige bedrijven keren dividend uit over hun aandelen.

Een aandeel is eigenlijk het recht op een deel van het bedrijf. Daarom delen aandeelhouders ook mee in de winst van het bedrijf. Met een dividenduitkering, keert het bedrijf direct een deel van de winst uit aan zijn aandeelhouders. We noemen deze aandelen dividendaandelen.

Rendement berekenen

Het rendement wordt berekend als percentage van de inleg. Hiervoor gebruik je de zogenaamde nieuw min oud gedeeld door oud-formule oftewel “nieuw - oud / oud x 100%”. Met deze formule bereken je eerst het resultaat (nieuw min oud). Vervolgens deel je dit resultaat door de oorspronkelijk inleg of de stand aan het begin van de periode (gedeeld door oud). Hieronder een rekenvoorbeeld:

OnderdeelWaarde
Aankoop belegging:€ 20.000,-
Waarde na 1 jaar:€ 25.000,-
Nieuw – oud:(€25.000 – €20.000) = €5.000
gedeeld door oud:€5.000 / €20.000,- = 0,25 = 25%

* In deze berekening is geen rekening gehouden met kosten, dividenden of couponuitkeringen.

Bovenstaande berekening is relatief eenvoudig. Het wordt een stuk ingewikkelder indien een belegger tussentijd bijstort of onttrekt. In dat geval zijn er twee methodes om het rendement te berekenen, namelijk het tijd gewogen rendement en het geld gewogen rendement.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.