Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is technische analyse bij beleggen?

Leestijd ± 4 minuten
Laatste update: 26 aug 2021
Wat is technische analyse bij beleggen?

Er zijn verschillende manieren om een bedrijf en zijn aandelen te beoordelen. Twee opties voor zo’n beursanalyse zijn technische analyse en fundamentele analyse. Op de eerste vorm gaan we hier wat dieper in. Wat is technische analyse, waaruit bestaat die en waarvoor kun je hem gebruiken?

Definitie technische analyse

Technische analyse kan je helpen bij het bepalen van het aan- en verkoopmoment van aandelen. Deze vorm van analyse is gebaseerd op historische koersbewegingen om toekomstige koersontwikkelingen te voorspellen. Hierbij kijken analisten niet naar jaarcijfers of economische ontwikkelingen, maar alleen naar de beurskoers

Technische analyse houdt rekening met drie basisprincipes. De eerste is, dat al het beschikbare nieuws en alle informatie direct is opgenomen in de koers. Daarnaast gaat men ervan uit dat koersen zich in trends bewegen en dat de geschiedenis zich herhaalt.

Deze principes komen uit de Dow Theory. Deze theorie wordt ook wel als de grondslag van de technische analyse gezien.  

Er zijn twee soorten technische analyse: visuele en kwantitatieve analyse. Beiden leggen we hieronder verder uit. 

Zelf aandelen kopen? Lees onze 8 essentiële tips.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Visuele analyse

Bij visuele analyse kijkt men naar grafieken met de prijs van aandelen uitgezet tegen de tijd. Uit deze grafieken gaat de analist op zoek naar trends en koerspatronen

Grafieken

Een technisch analist maakt gebruik van verschillende grafieken. Een lijngrafiek zie je vaak in de media voorbij komen wanneer het beurskoersen betreft. Analisten gebruiken deze meestal niet. Dit omdat een lijngrafiek alleen de slotkoersen per dag bevat; er mist dus heel veel informatie. 

Staafgrafieken en candlestick grafieken worden wel door technisch analisten gebruikt. Deze grafieken geven de openings- en slotkoersen weer. Daarnaast laten ze ook de hoogste en laagste koerswaarden van de dag zien. 

Trends

Uit deze grafieken zijn trends goed te herkennen. Een koerstrend is de algemene richting van de koers. Natuurlijk gaat de koers constant op en neer. Maar door oude en nieuwe toppen en dalen te vergelijken, kun je de trend achterhalen.

Zijn nieuwe toppen en dalen hoger dan voorheen, dan is de trend stijgend. Wanneer de toppen en dalen vrijwel gelijk liggen is er sprake van een zijwaartse trend. Logischerwijs wijzen lagere toppen en dalen dan voorheen op een dalende trend. 

Koerspatronen

Na het herkennen van trends proberen analisten ook koerspatronen te herkennen. Koerspatronen zijn een serie van koersbewegingen die vaker voorkomen. Wanneer je deze patronen herkent, kun je voorspellen hoe de koers in de toekomst zal bewegen. Dit is het doel van de visuele analyse. 

Er zijn veel bekende koerspatronen. We geven hiervan een paar voorbeelden. 

Hoofd en schouder patroon

Dit patroon bestaat uit drie achtereenvolgende toppen. Hiervan is de middelste top het hoogste, deze vormt als het ware het hoofd. De eerste top noemen we de linkerschouder en de derde top is de rechterschouder.

Het hoofd en schouder patroon is een omkeerpatroon. Dit betekent dat de trend door het patroon van richting verandert. In dit geval was de trend voor de linkerschouder stijgend en  na de rechterschouder dalend. 

Rechthoek patroon

Bij een rechthoek patroon beweegt de trend zijwaarts. De koers beweegt dan tussen een boven- en ondergrens.

Dit patroon is een verderzettingspatroon. Dat houdt in dat de trend zowel voor als na het patroon in de zelfde richting beweegt. Let op, dit is niet altijd het geval; de trend kan ook omslaan na een rechthoek patroon. 

Driehoek patroon

Bij een driehoek patroon wordt het verschil tussen de toppen en dalen van de koers steeds kleiner. Zo vormt zich als het ware een driehoek.

Een driehoek patroon kan stijgend, symmetrisch of dalend zijn. Er valt weinig te zeggen over de richting van de trend na het driehoek patroon. Het is wel veelal het geval dat de koersbeweging sterker of groter is dan in het patroon.

Kwantitatieve analyse

Kwantitatieve analyse maakt gebruik van indicatoren om voor de korte termijn voorspellingen te doen over de koersbewegingen. Deze wordt ook wel de statistische analyse genoemd.

De indicatoren zijn vaste berekeningen, waarvan de uitkomst aan- en verkoopsignalen afgeeft. Er zijn ontzettend veel indicatoren beschikbaar. Een aantal bekende voorbeelden zijn: Relative Strength Index (RSI), Rate of Change of Momentum (ROC) en Moving Average Convergence Divergence (MACD).

Doordat er zoveel indicatoren worden meegenomen in de kwantitatieve analyse, ontstaat er een zeer ingewikkelde berekening. Meestal voert een computerprogramma of een gespecialiseerde analist deze berekeningen uit.

Verschil met fundamentele analyse

Er zit een duidelijk verschil tussen technische analyse en fundamentele analyse. Zo geeft fundamentele analyse aan in welke aandelen te beleggen. Terwijl technische analyse helpt bij het bepalen van de timing.

Elke analyse gaat ook uit van verschillende gegevens. Fundamentele analyse is gebaseerd op jaarcijfers en prestaties van een bedrijf. Daar tegenover staat dat technische analyse uitgaat van historische trends en koerspatronen. 

Ondanks dat de twee vormen recht tegenover elkaar lijken te staan, kunnen ze elkaar goed aanvullen. Wanneer je wilt gaan beleggen moet je eerst bepalen waarin je wilt beleggen. Daarbij maak je gebruik van fundamentele analyse. Vervolgens bepaal je het juiste instapmoment en eventueel een verkoopmoment. Daarbij maak je gebruik van de technische analyse.

Technische analyse interpreteren

Zowel visuele als kwalitatieve analyse helpen bij het voorspellen van koersbewegingen. Op basis van deze voorspellingen kunnen uitspraken worden gedaan over het aan- en verkoopmoment van aandelen. 

Ondanks grondige technische analyse, dien je altijd te bedenken dat geen analyse waterdicht is. Je hebt nooit 100% garantie dat de voorspellingen kloppen. Niemand heeft immers een glazen bol en de koersen kunnen altijd anders uitpakken dan verwacht. Desondanks kan technische analyse je wel een handje helpen bij het kiezen van je aan- en verkoopmomenten. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.