Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is volatiliteit?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 23 dec 2020
Wat is volatiliteit?

Volatiliteit wordt gezien als een statistische maatstaf voor de spreiding van rendementen voor een bepaald aandeel of marktindex. Hierbij geldt vaak hoe hoger de volatiliteit, hoe meer risico.

Hoe wordt volatiliteit gemeten?

Volatiliteit wordt gemeten door gebruik te maken van de standaardafwijking, ook wel standaarddeviatie genoemd, van de variatie tussen de rendementen van het aandeel of marktindex. Op de effectenmarkt wordt volatiliteit vaak gezien met grote schommelingen zowel positief als negatief.

Een aandeel of marktindex moet binnen een standaardafwijking van de oorspronkelijke prijs 68% van de tijd tijdens de komende 12 maanden belanden. Daarbij zal het binnen 95% van de tijd binnen twee standaardafwijkingen zitten en binnen 99% van de tijd binnen drie standaardafwijkingen eindigen.

Volatiliteit

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat is een volatiele markt?

Een volatiele markt is een aandelenmarkt waarbij gedurende een langere periode de markt met meer dan één procent daalt of stijgt. De marktvolatiliteit is te zien aan de hand van de volatiliteitsindex of VIX.

De VIX is ontstaan door de Chicago Board Options Exchange. Deze VIX wordt als maatstaf gebruikt voor de 30-daagse verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt. Een hoge meetwaarde op de VIX geeft aan dat het een risicovolle markt is.

De volatiliteit, uitgedrukt als een procentuele coëfficiënt binnen optiewaarderingsformules, vloeit voort uit de dagelijkse handelsactiviteiten. Hoe volatiliteit wordt gemeten, heeft invloed op de waarde van de gebruikte coëfficiënt.

Een hogere volatiliteit geeft dus aan dat in korte tijd de prijs van het aandeel of marktindex in beide richtingen snel kan bewegen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het bedrijf zijn kwartaalwinst naar buiten brengt en dit valt zeer tegen of is juist zeer positief.

Een lagere volatiliteit is dus omgekeerd, de waarde van het aandeel of marktindex schommelt minder drastisch en meestal stabieler.

Welke vormen van volatiliteit zijn er?

We behandelen hieronder twee vormen van volatiliteit:

Historische volatiliteit

Meet de fluctuaties van het aandeel of marktindex van het verleden. Dit wordt gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen op basis van eerdere trends. Het biedt geen 100% zekerheid over de toekomstige prijs en richting van het aandeel of marktindex.

Impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit is een inschatting van handelaren over de toekomstige volatiliteit. Dit is een belangrijke parameter, het biedt een toekomstgericht aspect over mogelijke toekomstige prijsschommelingen. Impliciete volatiliteit wordt uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.