Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat was het eerste bedrijf met aandelen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 jan 2021
Wat was het eerste bedrijf met aandelen?

Aandelen zijn tegenwoordig de bekendste en meest verhandelde beleggingsproducten. Maar waar komen aandelen vandaan? In dit artikel vertellen welk bedrijf de eerste aandelen uitgaf en hoe dat ging. 

VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie was in 1602 het eerste bedrijf met aandelen. Gelijk toen de VOC werd opgericht, kon iedereen in het bedrijf investeren.

Wie investeerde, ontving een aantal aandelen naar gelang de hoogte van zijn inleg. Deze aandelen waren toen eerder betalingsbewijzen. Er was geen minimum inlegbedrag, iedereen kon aandelen kopen, ook voor kleine bedragen.

Door vermogen van buitenaf aan te trekken, kon de VOC zijn reizen financieren. Zo werd in het eerste jaar 6,5 miljoen gulden opgehaald met de uitgifte van aandelen.

In de eerste jaren werd nog geen dividend uitgekeerd door de VOC. Na opstand van de aandeelhouders werd in 1610 het eerste dividend uitgekeerd. Dat gebeurde zowel in geld als in specerijen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Begin aandelenhandel

De aandelen van de VOC waren vrij verhandelbaar. Dat betekent dat de aandelen altijd vrij verkocht en gekocht mochten worden. In 1611 ontstond de eerste aandelenbeurs in Amsterdam. Daar konden de aandelen op één centrale plek verhandeld worden.

Naast de handel in VOC aandelen, ontstonden in die tijd ook aandelenderivaten. In plaats van de echte aandelen te kopen, zetten de mensen in op dalingen en stijgingen van de koers. Dit was de eerste vorm van derivaten als futures, CFD’s, opties of turbo’s zoals we die nu kennen.

De VOC aandelen en de handel erin kunnen we zien als het begin van de aandelenhandel zoals we die vandaag kennen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.