Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat zijn alternatieve beleggingen en hoe kun je erin beleggen?

Leestijd ± 4 minuten
Laatste update: 30 aug 2021
Wat zijn alternatieve beleggingen en hoe kun je erin beleggen?

Veel mensen zijn inmiddels wel bekend met beleggingen als aandelen en obligaties. Maar er zijn nog talloze andere soorten beleggingen. Zo zijn er ook alternatieve beleggingen, die steeds populairder worden bij pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Ze zijn vooral geliefd vanwege het hoge rendement dat er mogelijk mee te behalen valt.

Maar wat zijn alternatieve beleggingen precies? En kan de particuliere belegger er ook iets mee? In dit artikel leggen we het uit.

Alternatieve beleggingen definitie

Normaal gesproken is het rendement van beleggingsproducten afhankelijk van de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten. Bij alternatieve beleggingen is dit niet het geval.

Met deze beleggingen wordt meestal een bovengemiddeld rendement nagestreefd en dit gaat vaak gepaard met een bovengemiddeld of hoog risico. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van alternatieve beleggingen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeelden van alternatieve beleggingen

Alternatieve beleggingen kunnen verschillende vormen aannemen, denk aan hedgefondsen, vastgoed of grondstoffen. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van alternatieve beleggingen.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed betekent dat je door het kopen van (delen van) panden, inkomen vergaart. Deze panden kunnen woningen zijn, maar ook bedrijfspanden, kantoren en winkelruimtes. 

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren: allereerst indirect, via een vastgoedfonds. Wanneer je wilt beleggen in vastgoed met weinig geld is via zo’n vastgoedfonds een aantrekkelijke optie. 

Verder kun je ook direct beleggen in vastgoed: je koopt dan een pand en verhuurt het. Het voordeel hiervan is dat je zelf de baas bent. Je hebt er wel een hoog inlegbedrag voor nodig en er zijn ook kosten aan verbonden.

Een andere manier om in vastgoed te beleggen is door te investeren in REITs (Real Estate Investment Trust). Dit zijn vastgoedfondsen die als aandelen worden verhandeld.

Wanneer beleggen in vastgoed je interessant lijkt, lees dan ons artikel: Beleggen in vastgoed.

Private equity betekenis

Private equity is de benaming voor investeerders die aandelen kopen van bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn. Dit gaat meestal om bedrijven die in de begin- of opstartfase van hun bestaan zitten.

Ook beleggen in private equity kan op verschillende manieren. Zo kan er rechtstreeks in en bedrijf worden belegd, of via een in-house investering. Lees er meer over in ons artikel: Wat is private equity?.

Wat is een hedgefonds?

Een hedgefonds, of een hedge fund, is een specifiek beleggingsfonds dat meestal alleen beschikbaar is voor een bepaald aantal beleggers. Hedgefondsen hebben toestemming van de financiële autoriteiten om andere strategieën toe te passen dan normale beleggingsfondsen.

Deze zijn dus vaak wel verhandelbaar op de beurs, maar door de beperkte toegang en alternatieve handelswijzen vallen hedgefondsen toch onder de categorie alternatieve beleggingen.

Lees meer over hedgefondsen in ons artikel: Wat is een hedgefonds en welke soorten zijn er?.

Beleggen in grondstoffen

Grondstoffen worden vaak ook als alternatieve belegging gezien. Je kunt indirect beleggen in grondstoffen, bijvoorbeeld door een ETF in je portefeuille te plaatsen die in grondstoffen belegt of je belegt in bedrijven die grondstoffen kopen.

Daarnaast kun je ook nog direct in grondstoffen beleggen, door bijvoorbeeld een stuk goud te kopen. Dit is echter niet heel rendabel: je kunt er maar op één moment winst mee maken en dat is wanneer je iemand anders vindt die bereid is er meer voor te betalen. 

Lees meer over beleggen in grondstoffen in ons artikel: Hoe werkt beleggen in grondstoffen?.

Cryptomunten

Een andere alternatieve belegging die steeds populairder wordt, is de cryptomunt. Er zijn talloze cryptomunten om in te investeren, waarvan de Bitcoin, de Ethereum en de Ripple de meest bekende. Lees meer over cryptomunten in ons artikel: Wat zijn cryptomunten en wat zijn de risico’s van beleggen in cryptomunten?.

Wijn, whiskey en kunst

Andere producten die niet gebonden zijn aan de koers, maar waar wel vaak veel waarde aan wordt gehecht, zijn producten als wijn, whiskey en kunst. Ook dit is niet bepaald een belegging voor de gemiddelde belegger: schilderijen van bekende kunstenaars zijn vaak veel geld waard, maar ook te duur voor de meeste mensen. 

Bij wijn en whiskey is het vaak lastig om te bepalen welke fles veel geld waard is of gaat worden. Veel kennis is vereist en voor de meeste mensen is dit dus geen lucratieve investering.

Is beleggen in alternatieve beleggingen verstandig?

Het kan heel aantrekkelijk zijn om te beleggen in alternatieve beleggingen. Maar, zoals eerder ook al benoemd, brengen deze beleggingen ook meer risico’s met zich mee. 

Daarnaast is het voor de gemiddelde particuliere belegger niet rendabel om een doos wijn te kopen en die vervolgens aan te houden in de hoop dat de prijs ervan in de toekomst stijgt. Ook is voor deze beleggingen vaak specifieke kennis vereist. Je moet veel verstand hebben van bijvoorbeeld kunst of whiskey om er succesvol in te kunnen investeren.

Wat wél een optie is voor veel beleggers, is om bijvoorbeeld te beleggen in een ETF die in grondstoffen belegt. Ook vastgoedfondsen zijn een toegankelijke belegging. Door deze beleggingen aan je portefeuille toe te voegen, zorg je voor meer spreiding.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.