Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat zijn anticyclische aandelen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 15 sep 2021
Wat zijn anticyclische aandelen?

Er zijn duizenden verschillende aandelen beschikbaar om in te beleggen. Je kunt deze aandelen onderverdelen in verschillende categorieën. Denk bijvoorbeeld aan waarde-aandelen en groeiaandelen, of aan ondergewaardeerde en overgewaardeerde aandelen. We kunnen ook een onderscheid maken tussen cyclische en anticyclische aandelen. In dit artikel richten we ons op anticyclische aandelen. 

Definitie anticyclische aandelen

Anticyclische aandelen zijn aandelen die tegen de marktbeweging in gaan. De marktbeweging wordt weergegeven in de conjunctuurgolf. Wanneer de economie aantrekt beweegt de markt richting hoogconjunctuur. 

Over het algemeen stijgen aandelenkoersen wanneer de markt aantrekt. De koers van anticyclische aandelen beweegt juist in tegenovergestelde richting. Wanneer de economie richting hoogconjunctuur gaat, dalen de koersen van anticyclische aandelen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeelden anticyclische aandelen

Hoe kan het dat deze aandelen tegen de economische tendens in bewegen? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Anticyclische aandelen komen bijvoorbeeld vaak uit de uitzendbranche. Wanneer de economie krimpt en de markt onzeker is, nemen bedrijven vaak minder vast personeel in dienst. Uitzendbureaus worden daardoor populair. 

Wanneer de economie weer aantrekt, nemen bedrijven weer meer mensen vast in dienst. Uitzendbureaus zijn dan minder in trek, waardoor de koersen van deze aandelen dalen. 

Defensieve aandelen worden vaak ook als anticyclisch beschouwd. Dit zijn stabiele aandelen met een relatief hoge dividenduitkering en een lage volatiliteit


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.