Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn Eurobonds?

Leestijd ± 3 minuten
Laatste update: 23 okt 2020
Wat zijn Eurobonds?

In dit artikel leggen we uit wat Eurobonds zijn, waarom er rond Eurobonds zo’n discussie gaande is en wat de voor- en nadelen zijn van de mogelijke Eurobonds.

Wat houdt het precies in?

Eurobonds zijn voorgestelde obligaties die ervoor moeten zorgen dat lidstaten van de EU met een grote staatsschuld tegen een lagere rente kunnen lenen. Landen met een kleinere staatsschuld zouden dan een hogere rente moeten betalen dan wanneer dit individueel zou gebeuren.

Landen met een grote staatsschuld krijgen nu namelijk enkel leningen tegen een relatief hoge rente. Met de Eurobonds wordt deze rente gecentraliseerd en als het ware verdeeld over de hele Eurozone. Dit pakt voor landen met een hoge staatsschuld voordelig uit. 

Kortom, als Eurobonds worden ingevoerd, wordt de rente van alle lidstaten van de eurozone gecentraliseerd. Gezamenlijke obligaties geven namelijk meer vertrouwen dan obligaties van enkel Spanje, Griekenland of Italië: het risico is kleiner wanneer er ook sterke obligaties (van bijvoorbeeld Nederland) aan toe worden gevoegd.

Eurobonds werden in 1989 voor het eerst geïntroduceerd door de Europese Commissie. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Discussie rondom Eurobonds

Er is een grote discussie gaande rondom Eurobonds, omdat niet alle landen er baat bij hebben. Zo brengt het voor landen die er financieel goed voor staan, zoals Duitsland en Nederland, op het eerste gezicht alleen maar nadelen met zich mee. De rente van deze landen gaat dan namelijk omhoog, waardoor zij er op financieel vlak op achteruit zullen gaan.

Landen in de periferie zoals Portugal, Italië en Spanje zijn juist wel voor de invoering van Eurobonds. Zij kunnen dan leningen afsluiten tegen een lagere rente. 

Coronabonds

De Coronacrisis heeft tot een gezondheidscrisis geleid, maar ook een economische- en beurscrisis

Van alle landen binnen de eurozone zijn Spanje en Italië het hardste getroffen tijdens de Coronacrisis van 2020. Daarom stelden Spaanse en Italiaanse leiders in maart 2020 voor om Coronabonds in te voeren. Op deze manier zouden Spanje en Italië de Coronacrisis sneller te boven komen. 

Weer waren vooral Noord-Europese landen het niet eens met de invoering van de zogeheten Coronabonds. Zij zijn van mening dat Zuid-Europese landen op deze manier willen profiteren van de Coronacrisis. 

Er ontstond veel ophef toen Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk tegen de Coronabonds stemden. Vooral Nederland kreeg de volle laag, wat vooral te maken had met het optreden van CDA-minister van financiën, Wopke Hoekstra

Coronabonds zijn in principe hetzelfde als Eurobonds, maar kregen sinds de Coronacrisis een nieuwe naam omdat zij als oplossing voor de economische schade moesten dienen.

De rol van de ECB

De ECB (Europese Centrale Bank) speelt een grote rol in de discussie. De ECB is de centrale bank van alle 19 lidstaten van de eurozone. De ECB wilde maarliefst 1 biljoen aan bonds aankopen.

De vicepresident van de ECB vindt dat de eurozone niet bang moet zijn voor een open discussie over de noodzaak van een Europese veilige obligatie. Hij zegt dat een dergelijke Europese obligatie een referentiepunt kan worden voor investeerders in de Europese kapitaalmarkt en dat het risico van een kapitaalvlucht tussen nationale staatsobligaties tussen de Eurozone en de bankbalansen zo sterk wordt verminderd. 

Voor- en nadelen Eurobonds

Landen die tegen de Eurobonds zijn, geven vaak als argument dat zij (Nederland, Duitsland, etc.) nu op moeten draaien voor de staatsschuld van andere landen (Italië, Spanje, etc.). 

Een bijkomend nadeel is dat wanneer je de rente voor landen met een hoge staatsschuld lager maakt, de prikkels om iets aan het begrotingsbeleid te doen, wegvallen. Mochten de Eurobonds worden ingevoerd, zal dat een belangrijk punt worden. 

Voor landen als Nederland en Duitsland lijken Eurobonds op het eerste gezicht enkel nadelen met zich mee te brengen, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Zo’n driekwart van de Nederlandse handel vindt plaats met andere landen uit de Eurozone. Wanneer bijvoorbeeld Italië failliet zou gaan, zouden daar voor Nederland ook een hoop consequenties aan zitten.

Zowel de Eurobonds als Coronabonds bestaan nog niet omdat er geen overeenstemming is tussen de landen van de eurozone.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.