Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat zijn prioriteitsaandelen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 26 nov 2020
Wat zijn prioriteitsaandelen?

Wanneer een bedrijf aandelen uitgeeft, kan het ervoor kiezen om een aantal prioriteitsaandelen uit te geven. Deze aandelen geven de aandeelhouders meer rechten dan gewone aandeelhouders. In dit artikelen leggen we je alles uit over prioriteitsaandelen. 

Uitleg over prioriteitsaandelen?

Prioriteitsaandelen zijn aandelen die de aandeelhouder extra rechten geven. Aandeelhouders met een prioriteitsaandeel hebben meer inspraak in het bedrijf dan gewone aandeelhouders. Dit worden ook wel gouden aandelen of golden shares genoemd. 

De precieze rechten van een prioriteitsaandeel kunnen verschillen en worden van tevoren vastgesteld. Het bezitten van een prioriteitsaandeel geeft geen recht op meer dividend of ander financieel voordeel. 

Preferente aandelen en prioriteitsaandelen worden soms door elkaar gehaald. Het verschil is dat een prioriteitsaandeel extra rechten met betrekking tot besluitvorming binnen een bedrijf geeft. Preferente aandelen geven het recht op een vast dividend percentage, ook als het bedrijf niet zoveel winst behaald. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

De extra rechten van een prioriteitsaandeel

Het voorrecht bij een prioriteitsaandeel kan op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan hij een bestuurder of commissaris voordragen aan het bedrijf. Dit kan hij doen door middel van een bindende voordracht

Ook heeft een prioriteitsaandeel vetorecht bij belangrijke beslissingen. Zo kan een aandeelhouder met een prioriteitsaandeel belangrijk beslissingen tegenhouden. Denk hierbij aan het wijzigen van de statuten of het ontbinden van de vennootschap.

Tot slot brengt een prioriteitsaandeel bescherming tegen vijandige overnames. Iemand die een bedrijf wil overnemen met prioriteitsaandelen, kan hiermee in de weg worden gezeten. 

Prioriteitsaandelen in een BV

De oprichters van een BV geven vaak aan zichzelf prioriteitsaandelen uit. Zo houden zij de zeggenschap over hun eigen bedrijf. Dit komt ook voor bij familiebedrijven. Wanneer de BV dan een beursgang maakt, houdt de familie zeggenschap binnen het bedrijf. 

Prioriteitsaandelen kunnen ook worden ondergebracht in een stichting. Dit wordt gedaan ter bescherming van de BV. Bij oprichting van de stichting moet wel worden aangegeven dat het om een beschermingsconstructie gaat. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.