Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn SPAC's? De voor- en nadelen

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 22 nov 2021
Wat zijn SPAC's? De voor- en nadelen

In de afgelopen jaren zijn de SPAC’s razend populair geworden. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. In dit artikel zullen we uitleggen wat SPAC’s precies zijn en wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in SPAC’s.

Wat is een SPAC?

SPAC’s zijn bedrijven zonder commerciële activiteiten en zijn uitsluitend gericht om kapitaal aan te trekken door middel van een beursintroductie. Vaak wordt dit kapitaal gebruikt om een bedrijf over te nemen of te fuseren.

Doordat deze bedrijven geen activiteiten hebben staan zij ook wel bekend als ‘blanco cheque bedrijven’.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt een SPAC?

De SPAC’s komen via een unit op de beurs. Een unit is een combinatie van aandelen en warrants, die meestal niet aan particuliere beleggers beschikbaar wordt gesteld. Na een aantal weken worden de aandelen en warrants los verhandeld, zo kunnen ze wel worden aangekocht door particuliere beleggers. 

De opbrengsten van de beursgang (IPO) worden aangehouden in een trust en later gebruikt voor een overname. Meestal vindt deze overname binnen twee jaar plaats. Is dit niet het geval, dan zal de trust worden geliquideerd en teruggegeven aan de aandeelhouders

Indien je aandelen en warrants van een SPAC hebt gekocht, maar niet achter de uiteindelijke overname staat, kun je je aangekochte aandelen verkopen. De warrants moet je echter wel behouden.

Voordelen van SPAC's

Beleggen in een SPAC lijkt minder risicovol totdat de overname plaatsvindt. Voordat de overname plaatsvindt wordt het grootste deel van het kapitaal in een trust geplaatst, waardoor de inleg grotendeels intact blijft. 

Ook is het een toegang tot interessante opstartende bedrijven. Het blijft een risico om te beleggen in nieuwe bedrijven maar een succesvolle overname kan een hoog rendement opleveren.

Nadelen van SPAC's

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de SPAC’s na twee jaar worden overgenomen. Van deze bedrijven behaalde maar slechts 30% een positief rendement, vooral omdat het lastig is om een goede overname waar te maken. 

Ook is er veel onzekerheid. Het zijn nieuwe bedrijven die hun stellingen nog wel moeten waarmaken. Door deze onzekerheid is er ook veel risico. Beleggers moeten blind vertrouwen dat deze bedrijven goed gaan uitpakken.

Conclusie

Beleggen in SPAC’s kan je een hoog rendement opleveren. Echter, het brengt ook een groot risico met zich mee. Je weet nooit van te voren of een SPAC-belegging succesvol wordt en of een overname ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Denk er van te voren goed over na of je deze risico’s kan en wil nemen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.