Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn vastrentende waarden bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 sep 2021
Wat zijn vastrentende waarden bij beleggen?

Wanneer je gaat beleggen is er keuze tussen verschillende beleggingen. De meest bekende keuzes zijn aandelen en de obligaties. Verder zijn er ook meer risicovolle producten, zoals opties.

Naast bovengenoemde keuzes is er ook de term vastrentende waarden. In dit artikel bespreken we wat het precies betekent en welke beleggingen hieronder vallen.

Wat zijn vastrentende waarden?

Vastrentende waarden is een verzameling van financiële producten. Deze producten hebben allemaal één overeenkomst. Ze hebben namelijk allemaal een vaste looptijd en een vast rentepercentage. 

Vastrentende waarden wordt beschouwd als een verzamelnaam. De financiële producten die hieronder vallen kennen een relatief laag risico. Dat komt mede door de periodieke rente.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Welke beleggingen vallen onder een vastrentende waarde?

Een vastrentende waarde heeft veel overeenkomsten met een obligatie. Dit is dan ook de meest voorkomende vastrentende waarde.

Andere vormen van vastrentende waarden zijn voor beleggers minder relevant. Hypotheken en onderhandse leningen worden ook beschouwd als vastrentende waarden. Ook spaardeposito’s vallen onder vastrentende waarden.

Obligaties als vastrentende waarden

De meest verhandelde vastrentende waarden zijn obligaties. Er zijn twee soorten obligaties, namelijk bedrijfs- en staatsobligaties. Tussen deze twee soorten zijn nog een aantal categorieën te onderscheiden. Voorbeelden daarvan zijn converteerbare obligaties, zero-coupon obligaties, perpetuele obligaties en high yield obligaties.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.