Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat zijn waarde-aandelen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 15 sep 2021
Wat zijn waarde-aandelen?

Waarde-aandelen zijn aandelen van bedrijven met een stabiele en gestage omzet- en winstgroei. Dit zijn meestal de gevestigde bedrijven met een sterke concurrentiepositie. Waarde-aandelen hebben meestal een lagere waardering ten opzichte van de markt. Waarde-aandelen zijn het tegenovergestelde van groeiaandelen.

Kenmerken van waarde-aandelen

Er bestaat geen exacte definitie om een aandeel als waarde-aandeel te classificeren. Wel zijn er bepaalde kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

Gevestigde bedrijven

Waarde-aandelen zijn meestal grote, gevestigde bedrijven met een sterke concurrentiepositie.

Stabiele omzet en groei

Waarde-aandelen worden gekenmerkt door een stabiele omzet- en winstgroei.

Lage koerswinstverhouding

De koers-winstverhouding van waarde-aandelen is doorgaans laag. Dat betekent dat de aandelenkoers relatief laag staat ten opzichte van de winst die het bedrijf maakt en de intrinsieke waarde. Waarde-aandelen zijn meestal ondergewaardeerd ten opzichte van het gemiddelde. Hieraan danken waarde-aandelen dan ook hun naam.

Hoog dividendrendement

Het dividendrendement van waarde-aandelen is hoger dan gemiddeld. Vanwege de stabiele omzet- en winstgroei kunnen deze bedrijven vaak een constante, hoge dividenduitkering realiseren.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeelden van waarde-aandelen

Voorbeelden van typische waarde-aandelen zijn Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken. 

Let op! De genoemde bedrijven op deze pagina zijn slechts voorbeelden van bedrijven die Axento classificeert als waarde-aandelen. De inhoud van deze publicatie mag daarom nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico. Aan deze publicatie kunt u geen rechten ontlenen. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en houdt geen rekening met individuele specifieke omstandigheden.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.

Wil je weten waarin je nog meer kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.