Actief of passief beleggen. Wat is het beste?

Leestijd ± 1 minuten Laatste update: 03 april 2020
Actief of passief beleggen. Wat is het beste?

Actief of passief beleggen. Veel beleggers vragen zich af wat het beste is. De beste aandelen selecteren en hopen op een beter rendement of gewoon simpelweg de markt volgen. Gelukkig is het antwoord op deze vraag eigenlijk heel eenvoudig.


Wat is het verschil?
De kern van actief beleggen is om een hoger rendement te behalen dan het marktgemiddelde (rendementen van de index). Actieve beleggingsfondsen spelen hier op in door op het juiste moment de beste beleggingen te selecteren. Althans, dat proberen zij.


De kern van passief beleggen is om hetzelfde rendement te behalen als het marktgemiddelde. Passieve beleggingsfondsen zoals ETF’s of indextrackers haken hier op in door een bepaalde marktindex te volgen. Passief beleggen wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd.


Wat is het beste?
Natuurlijk heeft iedere belegger zijn eigen voorkeur voor een bepaalde strategie. De historische resultaten van actieve en passieve beleggingsfondsen laten echter een duidelijk beeld zien: Circa 80% van de actieve beleggingsfondsen kan het rendement van de marktindex op lange termijn niet verslaan. In 80% van de gevallen presteert een passief beleggingsfonds dus beter.


Rol van een vermogensbeheerder
Axento vermogensbeheerder helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Zo stellen we samen met u het geschikte beleggingsprofiel vast zodat u weet hoeveel risico u loopt en welk rendement u kunt verwachten. Wij beleggen uw vermogen in passieve beleggingsfondsen die goed gespreid zijn, een aantrekkelijk rendement bieden, lage kosten in rekening brengen


Deel via social media: