Advies aan beleggers die voor het eerst een marktcorrectie meemaken

Advies aan beleggers die voor het eerst een marktcorrectie meemaken

Jonge beleggers en beleggers die sinds kort zijn begonnen met beleggen, maken nu hun eerste grote marktcorrectie mee. Wanneer je tot deze groep nieuwe beleggers hoort, kunnen dit angstige en onzekere tijden zijn. Je kunt je zelfs afvragen of je nog wel wilt blijven beleggen. 

Wij willen je daarom een aantal tips meegeven in deze blog, over hoe je om moet gaat met een situatie op de beurzen zoals nu. 

Alles weten over risico's

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Ongerustheid en angst

Het is zeer begrijpelijk dat je stress of angst ervaart door de ontwikkelingen op de beurs. Je bent zeker niet de enige. Er spelen namelijk een heleboel vragen. Wat moet je nu doen? Moet je nu verkopen? Of juist bij storten? Hoelang blijft deze onzekerheid de koersen bepalen? 

In situaties waarin beurzen scherp dalen, zien we dat veel beleggers geneigd zijn om hun aandelen te verkopen. Op zich geen vreemde gedachte, als het vermogen waar je jarenlang hard voor hebt gewerkt in rook lijkt op te gaan, wil je hier zo snel mogelijk iets tegen doen. Toch is het verkopen van al je beleggingen in een neergaande markt financieel gezien niet verstandig.

In deze tijden van onrust op de markten is het vooral belangrijk om zelf de rust te bewaren. We geven je hieronder een aantal adviezen die je hierbij kunnen helpen. Zo kom jij je eerste marktcorrectie door. 

Dalende beurskoersen, je doet er niets aan.

Heb je invloed op de beweging op de financiële markten? Nee, zeker niet, niemand kan als individu de markten beheersen. De koersen gaan nu eenmaal omhoog en weer omlaag en doen dat al jaren. We zijn niet de eersten die een marktcorrectie als deze meemaken en zeker niet de laatsten. 

Maar wat kun je dan wel controleren in deze situatie? Ook al lijkt het soms alsof we in de coronacrisis compleet machteloos staan, er is wel degelijk iets dat je zelf in de hand hebt. Namelijk, je reactie op de ontwikkelingen.

Het is belangrijk dat je je bij deze reactie niet laat leiden door je emoties. Het is logisch dat je je machteloos, angstig en boos voelt door de dalende koersen en dit kan ertoe leiden dat je je beleggingen wilt verkopen. Dit kan echter een kostbare en onnodige fout zijn. Door uit te stappen op een laag of zelfs het laagste punt en later weer in te stappen bij een hogere koers, doe je precies het tegenovergestelde van wat je met je gezonde verstand zou doen. 

Laat emoties dus niet je reactie overnemen, maar houdt zelf de controle en gebruik je gezonde verstand. Blijf vooral rustig bij deze korte termijn schommelingen. Voor sommige beleggers kan het juist een goed moment zijn om aandelen bij te kopen.

Korte termijn vs. Lange termijn

Als tweede is het uitermate belangrijk om de korte termijn gebeurtenissen te onderscheiden van een lange termijn ontwikkeling. Door goed te beseffen dat korte termijn schommelingen weinig tot geen effect hoeven te hebben op je lange termijn beleggingsdoel wordt het een stuk makkelijker om rustig te blijven in onzekere tijden. 


Het is dan ook van belang dat je je risicoprofiel (defensief, neutraal, offensief of zeer offensief) baseert op je lange termijn visie en niet op de volatiliteit van de korte termijn. Het tussentijds verkopen van bijvoorbeeld aandelen zorgt er vaak voor dat je lange termijn doel onhaalbaar wordt. Het kost je namelijk handenvol rendement.

Mensen overschatten gebeurtenissen die korte termijn schommelingen veroorzaken ook vaak. Op dat moment lijkt die gebeurtenis heel belangrijk en intens, terwijl het over een horizon van 30 jaar weinig voorstelt. Dit is precies waarom je de korte termijn en de lange termijn afzonderlijk van elkaar moet proberen te zien.

Door toe te geven aan korte termijn gebeurtenissen verlies je je lange termijn visie uit het oog. Door even een stapje achteruit te doen en de situatie in een groter geheel te zien, kun je dit voorkomen. Ook hier geldt dus weer, houd je hoofd koel en handel niet in een impuls. 

Kennis is macht

Je hoeft echt geen expert te zijn op het gebied van beleggen of elke minuut de koersen te checken. Wat wel belangrijk is, is dat je globaal begrijpt hoe financiële markten historisch gezien functioneren. 

Zoals al eerder gezegd is dit echt niet de eerste marktcorrectie in de geschiedenis. Het is alleen de eerste marktcorrectie die je bewust als belegger meemaakt. Een correctie wordt meestal gedefinieerd als een daling van de koersen van 10% of meer. Dit zagen we bijvoorbeeld in 1990, 2000 en 2008. Ondanks deze correcties blijkt dat het langdurig geïnvesteerd blijven toch het meeste oplevert. 

In de grafiek zie je duidelijk de recessie van 2007/2008. De beurskoersen daalden sterk op dat moment. Veel mensen verkochten hun beleggingen, omdat ze bang waren voor de onrust en de onzekerheid. Ze verloren hun vertrouwen in de markt. Als je echter uitzoomt en naar de lange termijn kijkt die de grafiek weergeeft, zie je dat dit geen verstandige keuze is geweest. Over de lange termijn zijn de koersen namelijk gestegen. De crisis van 2007/2008 vormt enkel een korte termijn daling die daarna alweer ruimschoots is gecompenseerd. Wie in de markt was gebleven zag zijn vermogen al snel na de recessie weer groeien. Terwijl uitstappers flinke verliezen leden. 

Door je te verdiepen in de historische ontwikkelingen van de financiële markten kun je zien dat de koersen over de lange termijn stijgende zijn. Houd dat in je achterhoofd en het wordt alweer een stuk makkelijker om je rust te bewaren tijdens de koersdalingen die plaatsvinden. 

Conclusie

Het is duidelijk geworden dat tussentijds uitstappen niet the way to go is wanneer je je originele beleggingsdoel wilt behalen. Zo lang mogelijk in de markt blijven werpt zijn vruchten af en zorgt uiteindelijk voor een hoger rendement.

Door te onthouden dat je de markt niet kunt controleren, maar jouw reactie op de markt wel, wordt het makkelijker om de onrustige tijden uit te zitten.  Ook het onderscheiden van korte- en lange termijn ontwikkelingen helpt om je doel te behalen. Als laatste geeft ook de kennis van historische patronen van de financiële markten je het vertrouwen dat belegd blijven de beste optie is. Juist in onzekere tijden. 

Onthoud: na regen komt zonneschijn. Ook al weten we niet hoelang de onzekerheid aan zal houden, de beurzen zullen vroeg of laat weer aantrekken. Juist wanneer je in de markt bent gebleven profiteer je dan van het herstel en de groei van de beurs.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.