Beleggen in aandelen of cryptomunten: de belangrijkste verschillen op een rijtje

Beleggen in aandelen of cryptomunten: de belangrijkste verschillen op een rijtje

Wanneer je gaat beleggen lijken de opties eindeloos: aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, opties en ga zo maar door. De afgelopen maanden is beleggen in cryptomunten steeds populairder geworden. Hoe werkt dat precies? En is beleggen in cryptomunten de moeite waard of blijf je toch liever bij de traditionele aandelen? In deze blog bespreken we de verschillen tussen beleggen in aandelen en in cryptomunten.

In deze blog lees je:

●     Wat zijn aandelen?

●     Wat zijn cryptomunten?

●     Wat zijn de verschillen?

●     Meedoen met de hype?

Alles weten over crypto

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder word je voor een klein deel mede-eigenaar van het bedrijf, waardoor je meedeelt in de winst (dividend). Het zijn misschien wel de meest bekende beleggingen. Bij aandelen haal je rendement wanneer de koers van een aandeel stijgt. Dit kan veroorzaakt worden doordat het bedrijf achter het aandeel goed presteert, doordat het een goede toekomstverwachting heeft of doordat het aandeel hoger gewaardeerd wordt. 

Door deze factoren stijgt de vraag naar een aandeel, waardoor ook de beurswaarde stijgt. Vallen bedrijfswinsten tegen of innoveert een bedrijf niet genoeg, dan daalt de waarde van een aandeel. 

Wanneer je zelf aandelen gaat kopen, heb je eerst een beleggingsrekening nodig. Deze kun je openen bij een broker of bank. Wil je meer weten over het openen van een beleggingsrekening? Lees dan onze blog: Beleggingsrekening openen: tips voor een goede start

Via je beleggingsrekening kun je vervolgens zelf een aandelenportefeuille samenstellen. 

Aandelen worden in Nederland verhandeld onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hierdoor zitten er voor beleggers en bedrijven een hoop regels aan verbonden.

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten worden steeds populairder en komen ook steeds vaker in het nieuws. Het is vrij simpel om te investeren in cryptomunten: je maakt een account aan op een crypto exchange en je kunt meteen beginnen. Maar wat is het nu eigenlijk?

Cryptomunten zijn digitale valuta. Er bestaan geen fysieke munten of biljetten van, zoals bij de euro en de dollar. Ook kun je in de meeste winkels niet met cryptomunten betalen (tot voor kort accepteerde Tesla bijvoorbeeld wél Bitcoins als betaalmiddel en ook bij een aantal Amerikaanse ketens kun je met Bitcoin betalen). Cryptomunten staan niet onder controle van een centrale bank of land: er is geen toezichthoudend orgaan. 

Je kunt cryptomunten kopen via een crypto exchange: je maakt eerst een account aan, vervolgens stort geld op je beleggingsrekening en daarna kun je zelf kiezen welke cryptocurrency je aankoopt. Het is zo makkelijk om cryptomunten te kopen, omdat de markt niet gereguleerd is. 

Wat zijn de bekendste cryptomunten?

Denk je aan crypto, dan denk je aan Bitcoin. De eerste succesvolle transactie van de Bitcoin vond plaats in 2009 en vandaag de dag weet nog steeds niemand wie de munt heeft opgericht. Het enige wat bekend is, is dat de oprichter opereert onder de naam Satoshi Nakamoto. De munt bereikte in april 2021 een recordhoogte van $62.500 dollar. Op het moment van schrijven is één Bitcoin ruim $38.000 dollar waard. Dit laat zien hoe volatiel de belegging is.

Andere bekende cryptomunten zijn de Ethereum en de Ripple. De beste cryptomunt bestaat niet, wel zijn de BitcoinBitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Ripple (XRP) de cryptomunten met de grootste marktkapitalisatie. Naast deze grote munten zijn er ook nog duizenden kleine en minder bekende cryptomunten.

De verschillen

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen aandelen en cryptomunten. Het eerste aandeel werd in 1602 verkocht, in Amsterdam. Ruim 400 jaar later werd in 2009 de eerste succesvolle crypto transactie gedaan. Qua leeftijd verschillen de twee dus flink. Hieronder lees je nog een aantal belangrijke verschillen.

Eigenaarschap

Wanneer je een aandeel koopt, word je gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf waar het aandeel van is. Stel dat je bijvoorbeeld 1% van alle Apple-aandelen bezit, dan ben je voor 1% eigenaar van Apple. Afhankelijk van het soort aandelen dat je bezit (en van hoeveel aandelen je bezit, dit geldt namelijk alleen wanneer je een groot percentage van de aandelen van een bedrijf bezit), heb je dan ook het recht om mee te denken over belangrijke beslissingen. Mocht een bedrijf failliet gaan, dan heb je als aandeelhouder ook recht op een deel van de overgebleven bezittingen.

Bij cryptomunten is dit niet het geval. Bezit je bijvoorbeeld 1% van alle Bitcoins, dan heb je in principe niets. Je bent geen mede-eigenaar en je hebt ook niet het recht om mee te stemmen over beslissingen. Zou de Bitcoin al zijn waarde verliezen, dan heb je nergens recht op: je bent je inleg kwijt.

Verdienmodel

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met aandelen. Zo heb je bij sommige aandelen recht op dividend, en kun je profiteren van de koersstijging. Ook kun je short gaan op aandelen: je profiteert dan eventueel op een koersdaling van aandelen.

Wanneer je cryptomunten bezit kun je daar geen dividend over ontvangen. Je rendement is dus volledig afhankelijk van de koers. En de koers is weer volledig gebaseerd op vraag en aanbod. Bij aandelen is de koers ook afhankelijk van bedrijfswinsten en -cijfers, de toekomstverwachtingen, et cetera. 

Volatiliteit

Een ander belangrijk verschil tussen aandelen en cryptomunten is de volatiliteit. De koers van een aandeel kan op en neer gaan, en de mate van volatiliteit verschilt ook per aandeel. Je kunt nooit voorspellen wat er in de toekomst gebeurt met een aandeel, maar aan de hand van bijvoorbeeld technische analyse kun je wel een indicatie maken.

Cryptomunten zijn echter nog minder voorspelbaar. De koers van een cryptomunt kan op onverklaarbare wijze enorm stijgen, maar ook dalen. Hierdoor is het een risicovolle belegging. De waarde van cryptomunten kan van dag tot dag enorm verschillen: het is niet gek dat een coin binnen een dag een rendement van 100% behaalt, maar dit kan net zo snel weer zakken.

Daarnaast zijn cryptomunten zeer afhankelijk van wat er gebeurt in het nieuws. Zo lijken de tweets van Tesla-eigenaar Elon Musk de afgelopen tijd wel leidend voor de koers van een munt.

Wanneer verhandelbaar?

Aandelen zijn verhandelbaar op beurzen. Deze beurzen hebben bepaalde openingstijden, over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Ook zijn er bepaalde feestdagen waarop de beurs gesloten is.

De crypto exchange is daarentegen 24/7 geopend: je kunt dag en nacht cryptomunten verhandelen. Dit is zowel een voor- als een nadeel: wanneer de aandelenbeurs om 17.00 uur sluit, heb je als belegger ook rust. Bij cryptomunten stopt de handel nooit, waardoor je als belegger zelf ook geen adempauze hebt.

Risico’s

Beleggen is nooit zonder risico. Toch worden cryptomunten vaak als een meer risicovolle belegging gezien dan aandelen. Dat heeft een aantal oorzaken.

Allereerst wordt al veel langer belegd in aandelen dan in cryptomunten, over aandelen en de handel daarin op lange termijn is dus veel meer bekend. De ‘lange termijn’ bij cryptomunten bestaat nog niet: de crypto handel is zo’n 12 jaar oud.

Daarnaast zijn cryptomunten een gedecentraliseerd betaalmiddel: de overheid heeft er geen invloed op. Dit is zowel een voor- als een nadeel. Er is hierdoor namelijk veel vrijheid, maar fraudeurs en internetcriminelen hebben hierdoor ook vrij spel. Lees je daarom altijd goed in voordat je een bepaalde cryptomunt aanschaft: niet alle coins zijn betrouwbaar.

Er is een strengere regelgeving verbonden aan aandelen. Hierdoor ervaren zowel handelaren als bedrijven beperkingen, maar dit maakt de markt wel veiliger. Bij cryptomunten bestaat nagenoeg geen regelgeving, hierdoor zijn cryptomunten gevoeliger voor fraude en criminele activiteiten.

Meedoen met de hype?

Cryptomunten zijn ontzettend populair. Iedereen heeft wel eens de succesverhalen gehoord van de vroege beleggers die miljoenen hebben verdiend met het investeren in Bitcoins of andere cryptomunten. 

Hierdoor ontstaat bij veel onervaren beleggers FOMO. FOMO staat voor Fear Of Missing Out en dat is iets wat veel mensen hebben ervaren tijdens de crypto-hype. Door succesverhalen van anderen ben je bang de boot te missen. Zonder dat je ook maar weet wat beleggen in cryptomunten inhoudt, leg je een groot bedrag in. Wanneer de koers keldert (iets dat door de hoge volatiliteit vaak het geval is bij cryptomunten), verkoop je in paniek je beleggingen, mét verlies.

Warren Buffett zegt altijd ‘Never invest in a business you cannot understand’, en dat is met cryptomunten ook het geval. Doe eerst onderzoek voordat je een coin koopt en ga niet zomaar uit van wat iedereen op social media verkondigt, zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van een piramidespel en zo verklein je ook de kans dat je handelt uit emoties.

De AFM en DNB houden voorlopig geen toezicht op cryptomunten. Deze vallen namelijk buiten het financiële systeem. Crypto dienstverleners kunnen echter wel onder toezicht vallen. Zo heeft de Nederlandse crypto exchange Bitvavo in november 2020 een registratie bij DNB verkregen.

De digitale valuta zijn relatief nieuw: over de toekomst van cryptomunten kan daarom niet veel gezegd worden. Wel zijn er steeds meer professionele partijen die ervoor kiezen om te investeren in cryptovaluta.

Wil je beleggen in cryptomunten? Doe dit dan in ieder geval niet met geld dat je in de toekomst nodig denkt te hebben: zorg dat je door eventuele verliezen niet in de financiële problemen komt.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening. 

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.