Beleggen in indexfondsen: Let op deze 5 punten

Beleggen in indexfondsen: Let op deze 5 punten

Indexfondsen en ETF's (indextrackers) zijn er in alle soorten en maten. Beleggers kunnen inmiddels kiezen tussen bijna 10.000 verschillende indexfondsen. Maar hoe beoordeel je nu welk indexfonds de beste keuze is? Hieronder benoemen we de 5 belangrijskte aandachtspunten.

Alles weten over beleggen in verschillende soorten fondsen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

1. Beleggingsuniversum

Het is belangrijk om vast te stellen wat het beleggingsuniversum van een indexfonds is. Stel dat je wilt beleggen in Europese aandelen. Je kunt dan kiezen tussen indexfondsen die alleen beleggen in de Eurozone, uitsluitend in West-Europa beleggen of juist in heel Europa actief zijn. Door in kaart te brengen wat het belegginsuniversum van een indexfonds is, kun je een keuze maken die aansluit bij jouw beleggingswensen.

2. Kosten

Kosten beïnvloeden het rendement van je beleggingen. Let daarom bij het selecteren van een indexfonds goed op de kosten die jaarlijks in rekening worden gebracht. De gemiddelde kosten voor indexfondsen kunnen namelijk flink afwijken. Voor een indicatie kun je voor een indexbelegging in aandelen rekening houden met 0,40% en een indexbeleggingen in obligaties circa 0,20%. Daarnaast is er bij een transactie nog sprake van een bied-laat spread of in- en uitstapkosten.

3. Volgen van de index

Een belangrijke maatstaf voor het beoordelen van een indexfonds is het bijhouden van de index. Het doel van een indexfonds is immers om het rendement van een onderliggende index zo goed mogelijk te volgen. Het verschil tussen het rendement van het fonds en de onderliggende index zou normaal gesproken alleen het jaarlijkse kostenpercentage moeten zijn. Maar sommige indexfondsen zijn echter beter in het volgen van de index dan andere fondsen, waardoor het rendement onderling toch flink kan verschillen.

4. Productstructuur

Indexfondsen en ETF’s kunnen gebruik maken van fysieke of synthetische replicatie. Bij fysieke replicatie worden de beleggingen daadwerkelijk aangekocht en zijn ze in het bezit van de belegger. Bij synthetische replicatie worden er geen beleggingen aangekocht maar een derivatenovereenkomst afgesloten met een tegenpartij. Deze methode is minder transparant en risicovoller vanwege het kredietrisico van de tegenpartij.

5. Persoonlijke voorkeuren

Verder bestaan er nog verschillen die niet per sé beter of slechter zijn, maar waarbij persoonlijke voorkeur een belangrijke rol speelt. Zo kan bijvoorbeeld worden gekozen tussen fondsen die dividenden uitkeren of herbeleggen of securities lending wel of niet toepassen. Daarnaast kun je nog kiezen tussen verschillende valuta, aanbieders en beurzen waarop het product wordt verhandeld.

Eén simpele oplossing

Er is ook een veel eenvoudigere oplossing: Laat een vermogensbeheerder deze beslissingen voor je maken. Zij hebben waarschijnlijk meer ervaring en kennis met betrekking tot indexfondsen en kunnen u helpen bij het bepalen van uw wensen en doelstellingen.

Meer weten?

Bij Axento vermogensbeheer kun je vanaf € 15.000,- beleggen in indexfondsen en ETF’s. De mensen achter Axento hebben jarenlange ervaring in de financiële sector en beheren 170 miljoen euro voor ruim 500 tevreden klanten.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.