Doing no harm or doing good: welke vorm van duurzaam beleggen past bij jou?

Doing no harm or doing good: welke vorm van duurzaam beleggen past bij jou?

Duurzaam beleggen, (maatschappelijk) verantwoord beleggen, impact beleggen, groen beleggen: de beleggingstermen vliegen je om de oren wanneer het over duurzaamheid en beleggen gaat. Deze termen hebben vaak geen eenduidige betekenis, omdat ieder er zijn eigen invulling aan geeft. In deze blog leggen we uit wat de termen doing no harm en doing good betekenen, zodat je als belegger beter op de hoogte bent van wat jouw vorm van duurzaam beleggen inhoudt.

We bespreken:

  • Wat is duurzaam beleggen?
  • De 3 p’s van duurzaamheid
  • Wat zijn de ESG-criteria?
  • Doing no harm
  • Doing good
  • Duurzaam beleggen: voor ieder wat wils
  • Duurzaam beleggen bij Axento

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is duurzaam beleggen?

Bij duurzaam beleggen gaat men op zoek naar beleggingen die niet enkel financieel rendement opleveren, maar ook een positief effect op mens, dier, milieu en maatschappij hebben.

Duurzaam beleggen wordt ook wel ethisch of verantwoord beleggen genoemd, maar soms wordt met deze termen ook net iets anders bedoeld.

De 3 p’s van duurzaamheid

De 3 p’s van duurzaamheid staan voor people, planet &, profit. Dit wordt ook wel de Triple Bottom Line genoemd. Deze term werd in de jaren ‘90 geïntroduceerd en stelt dat bedrijven zich niet alleen op de profits moeten richten, maar ook op de andere twee elementen.

Wanneer de drie p’s in balans zijn, ben je al goed op weg naar maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat zijn de ESG-criteria?

ESG is een term die verband houdt met duurzaam beleggen. Het staat voor Environmental, Social &, Governance. De term is gebaseerd op de Triple Bottom Line.

Beleggers die ESG-criteria hanteren, kijken niet alleen naar het rendement dat een belegging kan opleveren, maar ook naar wat het effect van deze belegging op de wereld is. Hierbij worden vragen gesteld als: hoeveel CO2-uitstoot produceert een bedrijf? Hoe gaat het bedrijf om met recycling? Hoe divers is het bestuur? Dit soort vragen worden beantwoord en aan de hand daarvan wordt een ESG-score gegeven.

Doing no harm

De term doing no harm houdt in dat de belegging in ieder geval geen kwaad doet. Dit past bij de best-in-class methode: hier wordt per sector gekeken naar de meest duurzame bedrijven. Zo wordt bijvoorbeeld binnen de oliesector alleen belegd in de bedrijven die milieuschade het meeste weten te beperken.

Het voordeel van deze methode is dat je als belegger niet meteen een hele sector hoeft uit te sluiten. Door deze strategie te hanteren, kun je alsnog een goed gespreide portefeuille opbouwen.

Daarnaast kun je sectoren uitsluiten. Dit wordt ook wel negatieve screening genoemd. Er wordt dan niet belegd in bedrijven en sectoren die niet duurzaam zijn. Denk hierbij aan bedrijven die wapens of producten die schadelijk zijn voor het milieu produceren. 

Doing good

Doing good gaat in principe een stapje verder dan doing no harm. Termen die hierbij horen zijn groen beleggen en impact beleggen.

Bij doing good ga je als belegger nog een stapje verder dan doing no harm. Niet-duurzame sectoren worden volledig uitgesloten, daarnaast wordt vaak gezocht naar bedrijven die actief bezig zijn met het verbeteren van het milieu en de maatschappij. Niet enkel bedrijven die niet duurzaam genoeg zijn worden uitgesloten, ook bedrijven die duurzaamheid niet als één van de grootste prioriteiten hebben, zijn voor deze methode niet duurzaam genoeg. Het bedrijf moet daadwerkelijk actief een positieve bijdrage leveren aan verduurzaming. 

Dit kan een negatief effect hebben op het rendement: door het uitsluiten van sectoren en bedrijven die in jouw ogen niet duurzaam genoeg zijn, loop je het risico dat je niet genoeg diversificatie kunt toepassen binnen je portefeuille.

Weeg als belegger zelf af wat je belangrijker vindt en maak aan de hand daarvan een keuze.

Duurzaam beleggen: voor ieder wat wils

Door de vele varianten en gradaties van duurzaam beleggen kan het nogal een onduidelijk verhaal worden. Deze vele varianten zorgen er echter wel voor dat iedereen een vorm van duurzaam beleggen kan vinden die bij hem past.

Vaak denken mensen dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Dat is allang niet meer het geval. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat ESG-gescreende fondsen en ETF’s in sommige gevallen zelfs winstgevender zijn.

Vind je bijdragen aan positieve ontwikkelingen op gebied van mens en klimaat nóg belangrijker dan het behalen van rendement? Kijk dan eens naar wat de mogelijkheden van groen beleggen en impact beleggen zijn.

Duurzaam beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento kiezen we voor duurzaam beleggen in ETF’s die zijn gescreend op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we ook in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Bij Axento vinden we dat de (belasting-)voordelen van groen beleggen niet opwegen tegen de nadelen: de spreiding in groene fondsen is vaak beperkt, het rendement laag en de kosten hoog. Daarom beleggen wij niet groen, maar duurzaam.

Je kunt je vermogen al bij ons laten beleggen vanaf €7.500. Dit kan voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.