Marktcorrectie, bear market en beurscrash: de belangrijkste verschillen

Een gouden beer en stier tegenover elkaar met in het midden een lichtval

Een dalende koers kan beleggers doen schrikken, waardoor paniek ontstaat. Zo’n daling is vervelend maar hoeft niet per se iets slechts te betekenen. In deze blog bespreken we verschillende situaties op de beurs die een koersdaling als gevolg hebben en bespreken we wat je als belegger dan kunt doen.

We bespreken:

  • Wat is een marktcorrectie?
  • Wat is een bear market?
  • Wat is een beurskrach?
  • Wat kun je als belegger het beste doen?

Meer weten over de economie?

Klik hier voor meer informatie over economische termen met betrekking tot beleggen.

Wat is een marktcorrectie?

Er is geen precies moment wanneer je een daling een marktcorrectie kunt noemen, maar over het algemeen spreken we van een marktcorrectie wanneer de koers met zo’n 10% daalt. Een marktcorrectie kan verschillende gevolgen hebben. Allereerst kan een marktcorrectie tot een bear market leiden. 

Een marktcorrectie hoeft echter niet per se een slecht teken te zijn; correcties zijn namelijk ook nodig om een bull market in stand te houden. Een bull market is een situatie waarin het sentiment op de markt positief is en de koersen blijven stijgen. Lees er meer over in ons artikel: Wat is een bull market?

Je kunt een marktcorrectie herkennen aan de duur van de daling: gemiddeld duurt een marktcorrectie niet langer dan twee maanden. Het is dus een korte-termijn trend.

Wat is een bear market?

Een bear market is een situatie waarbij de prijzen van aandelen met 20% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten. Een bear market kan veroorzaakt worden door verschillende gebeurtenissen. Denk aan een zwakke economie door lage werkgelegenheid, een laag besteedbaar inkomen of een daling van bedrijfswinsten.

Een bear market kan ook ontstaan door het handelen van de overheid: een wijziging in het belastingtarief kan bijvoorbeeld ook leiden tot een bear market. 

Vaak verloopt een bear market geleidelijk: de koersen zullen niet op één bepaald moment met 20% dalen. Lees alles over een bear market in ons artikel: Wat is een bear market?.

Wat is een beurscrash?

Een beurscrash of beurskrach is een plotselinge, scherpe daling van de koersen van een groot deel van de effecten op de beurs. Dit gebeurt meestal onverwachts en binnen een korte periode. 

Er bestaat geen vaste regel over wanneer we van een beurscrash spreken, maar meestal wordt een daling van zo’n 40 tot 50% als een beurscrash gezien. Het verschil tussen een bear market en een beurscrash is dat een bear market een geleidelijke daling is van zo’n 20%. Een beurscrash verloopt dus sneller en de daling is groter.

Bij een beurskrach kunnen de oorzaken uiteenlopen. Eerdere beurskrachs zijn bijvoorbeeld Black Monday in 1987 en het knappen van de internetzeepbel in 2000. Black Monday had niet één duidelijke oorzaak maar was een opeenstapeling van verschillende gebeurtenissen wereldwijd. In 2000 knapte de internetbubbel toen beleggers zich op andere sectoren dan de technologiesector begonnen te richten en de zwakkere internetbedrijven omvielen. 

In ons artikel: Wat is een beurscrash en hoe ga je ermee om? lees je meer over verschillende crashes in de geschiedenis.

Wat kun je als belegger het beste doen?

Beleggen kan een emotionele achtbaan zijn. Wanneer je je belegde vermogen in waarde ziet dalen, kan dat leiden tot paniek. Toch is het juist dan belangrijk om je emoties uit te schakelen en niet te verkopen, maar de lange termijn voor ogen te houden.

De aandelenmarkt heeft historisch gezien namelijk een stijgende trend op de lange termijn, terwijl op de korte termijn veel bewegingen plaats kunnen vinden. 

“Be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful”

Een dalende koers is bij veel mensen reden tot paniek. Begrijpelijk, maar op dit soort momenten is het eigenlijk juist beter om rustig te blijven. Je kunt het zien als een kans om aandelen goedkoop bij te kopen

Topinvesteerder Warren Buffett maakt veel gebruik van deze tactiek. Over het algemeen worden beleggers minder angstig of zelfs hebberig wanneer de koersen maar blijven stijgen. 

Dit is in principe niet zo’n probleem, maar wanneer de koersen weer dalen worden deze beleggers vaak angstig. In paniek verkopen zij hun beleggingen wanneer de koersen een dieptepunt bereiken. Het resultaat: de beleggingen zijn voor en relatief hoge prijs aangekocht en worden met verlies weer verkocht. 

Buffett ziet zo’n moment juist als een kans om goedkoop bij te kopen. De geschiedenis leert dat koersen uiteindelijk weer herstellen (al kan dat een lange periode duren) en zo stapt hij nu juist goedkoop in. 

Voor zo’n strategie heb je natuurlijk stalen zenuwen nodig en het risico dat de koersen eerst verder zullen zakken voordat deze weer gaan stijgen, is natuurlijk aanwezig. Daarom is voor veel beleggers periodiek instappen een optie die meer rust geeft. Lees alles over periodiek beleggen in ons artikel: Wat is periodiek beleggen?.

“Time in the market beats timing the market”

Uiteindelijk weet niemand wat de beurs gaat doen, ook professionals niet. De markt valt niet te timen en slechtere tijden horen er nu eenmaal bij. Toch laat de geschiedenis zien dat de beurs uiteindelijk weer herstelt. 

Houd je je beleggingen gewoon vast, dan stijgen deze vanzelf weer wanneer de markt herstelt. Juist daarom is het aanhouden van de lange termijn bij beleggen zo belangrijk. Daarnaast blijf je door je beleggingen aan te houden profiteren van het rendement-op-rendement effect.

Actieve beleggingsstrategieën om in te spelen op een daling

Wanneer je uitgaat van een koersstijging, noemen we dat long gaan. Stijgt de koers, dan behaal je als belegger winst. Dit is de meest gebruikte strategie bij beleggen. 

Verwacht je echter dat de koersen zullen dalen, dan kun je ook short gaan. Je behaalt dan winst door in te zetten op een koersdaling. Op deze manier kun je toch winst maken bij een dalende koers. Lees meer over short gaan in ons artikel: Hoe werkt short gaan bij beleggen?.

Let wel: short gaan is een ingewikkelde strategie die niet geschikt is voor beginnende beleggers.

Beleggen uitbesteden geeft rust

Ben je bang dat je zelf toch in paniek raakt wanneer de koersen (flink) dalen? Of heb je geen tijd om alle ontwikkelingen op de beurs bij te houden? In dat geval kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Een vermogensbeheerder neemt al het werk voor je uit handen. 

Het is overigens niet zo dat wanneer je het beleggen uitbesteedt, je geen controle meer hebt over je vermogen. Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld bijvoorbeeld ieder moment opnemen. 

Laten beleggen bij Axento vermogensbeheer

Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf €7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam en gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.