Obligaties kopen: hoe werkt dat en is het verstandig?

Leestijd ± 5 minuten Laatste update: 07 juni 2021
Obligaties kopen: hoe werkt dat en is het verstandig?

Veel mensen leggen bij beleggen de nadruk op aandelen. Het kan echter ook verstandig zijn om obligaties op te nemen in je portefeuille. Hoe werkt dat precies? In deze blog vertellen we je alles over het kopen van obligaties.

 

We leggen je eerst nog even kort uit wat obligaties zijn. Ook gaan we in op het risico en rendement van obligaties en leggen we je uit of en waarom het verstandig kan zijn om obligaties te kopen. Als laatste geven we voorbeelden van verschillende soorten obligaties, vertellen we je waar je obligaties kunt kopen én waar je op moet letten bij het selecteren van obligaties.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen van overheden of bedrijven. Wanneer je een aandeel koopt, leen je dus een geldbedrag aan de uitgevende partij.

 

De uitgevende partij verklaart dat hij het geleende bedrag aan het einde van de vastgestelde looptijd weer terugbetaalt. Daarnaast ontvang je periodiek rente (ook wel rentecoupon genoemd), dat is de vergoeding voor het uitlenen van je geld.

 

Hoe-werken-obligaties?

 

Een obligatie van de Nederlandse staat wordt bijvoorbeeld als volgt weergegeven:

 

NL 3,25% 11-21

 

  • NL staat voor de Nederlandse staat als uitgever van de obligatie
  • 3,25% staat voor de couponrente
  • 11-21 staat voor de looptijd van de obligatie, in dit geval van 2011 tot 2021

 

Voor meer informatie over wat obligaties precies zijn, kun je ons artikel Wat is een obligatie? lezen.

Risico en rendement

Obligaties zijn beleggingen met een relatief laag risico. Dat komt doordat je je inleg aan het einde van de looptijd terug krijgt, mits de uitgevende partij niet failliet gaat. Ook ben je meestal verzekerd van periodieke rentebetalingen. Daardoor zijn obligaties in de regel minder risicovol dan aandelen.

 

Tegenover dit relatief lage risico, staat wel dat het rendement ook relatief laag is. Het rendement bij obligaties komt voornamelijk uit de rentebetalingen. Daarnaast kun je ook koerswinst behalen met obligaties.

 

De koers van een obligatie is onder andere afhankelijk van de actuele marktrente. Dat werkt als volgt.

 

Wanneer de marktrente laag is of daalt, dan wordt de vraag naar obligaties groter. Dat komt doordat mensen dan een hogere rente kunnen ontvangen wanneer ze een obligatie kopen, dan wanneer ze hun geld op de bank zetten.

 

Stijgt de marktrente, dan daalt de vraag naar obligaties en daardoor dalen obligatiekoersen.

Is obligaties kopen verstandig?

Obligaties kunnen een goede aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille. Enkel beleggen in aandelen kan een hoog risico met zich mee brengen. Aan de andere kant levert alleen beleggen in obligaties je waarschijnlijk niet zoveel rendement op.

 

Daarom is het verstandig om te beleggen in een combinatie van aandelen en obligaties. De aandelen in je portefeuille zorgen in dat geval voor rendement, en door de obligaties wordt het risico van je totale portefeuille gedempt.

 

Wil je meer weten over het verschil tussen aandelen en obligaties? Lees dan ons artikel Verschil obligatie en aandeel.

 

Afhankelijk van hoeveel risico je wilt lopen, kun je de verhouding aandelen/obligaties in je portefeuille bepalen. Zo werken we bij Axento met verschillende beleggingsprofielen; defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. De standaard samenstelling van de profielen ziet er als volgt uit:

 

Defensief beleggingsprofiel Neutraal beleggingsprofiel

 

Offensief beleggingsprofiel Zeer offensief beleggingsprofiel

Verschillende soorten obligaties

Er zijn verschillende soorten obligaties waarin je kunt beleggen. Allereerst is er onderscheid tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden en bedrijfsobligaties door bedrijven.

 

Binnen deze categorieën zijn er nog een aantal soorten. We noemen de bekendste hieronder.

Obligaties met vaste coupon

Dit zijn de meest voorkomende obligaties. Het zijn de “standaard” obligaties met een vooraf afgesproken, vaste rente.

Obligaties met variabele coupon

Er zijn ook obligaties waarbij de rente niet vooraf vast staat. De rente kan dan steeds variëren en is afhankelijk van bijvoorbeeld de actuele marktrente.

Converteerbare obligatie

Een converteerbare obligatie is een obligatie die onder bepaalde voorwaarden inwisselbaar is voor aandelen. Aan het einde van de looptijd heeft de koper de keuze om zijn geld terug te krijgen of aandelen te ontvangen. Ook tussentijds kan de obligatie soms al worden ingeruild voor aandelen.

Eeuwigdurende obligatie

Een eeuwigdurende obligatie, of perpetuele obligatie, heeft geen einddatum. Waar een normale obligatie een vaste looptijd en einddatum heeft, is de eeuwigdurende obligatie doorlopend. Dat betekent dat de uitgevende instelling de hoofdsom niet hoeft terug te betalen.

Zero-coupon obligatie

Een zero-coupon obligatie is een obligatie waarbij de belegger geen rente ontvangt. In plaats daarvan ontvangt hij een vastgesteld bedrag bovenop de hoofdsom aan het einde van de looptijd.

High yield obligatie

High yield obligaties zijn obligaties met een relatief hoog risico. Bij deze obligaties is de kans dus relatief groot dat je als belegger de hoofdsom niet terug krijgt. Hiertegenover staat wel dat de rente relatief hoog is.

Waar kun je obligaties kopen?

Bij vrijwel alle brokers kun je obligaties kopen. Naast losse obligaties van overheden en bedrijven, kunt u ook kiezen voor obligatiefondsen of obligatietrackers.

 

Een obligatiefonds is een mandje van een heleboel verschillende obligaties waarin je in één keer kunt beleggen. Een obligatietracker is een fonds dat een obligatie index volgt. Ook deze producten kun je bij de meeste brokers kopen.

 

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Je opent een beleggingsrekening bij een broker. Vervolgens bepaal je welke obligaties, obligatiefondsen of obligatietrackers je wilt kopen. Dan kun je een order inleggen bij de broker en de broker koopt dan het door jou gekozen product voor je aan.

Welke obligaties nu kopen?

Het enige wat je nog moet doen, is bepalen welke obligaties je wilt kopen. Hiervoor kun je kijken naar de kredietrating van obligaties. Verschillende bedrijven waarderen obligaties op hun betrouwbaarheid. Zo kun jij makkelijker bepalen welke obligaties je wilt kopen.

 

De hoogste waardering die een obligatie kan krijgen is AAA of triple A. De laagste waardering varieert per beoordelaar, bijvoorbeeld C of DDD. In onderstaande tabel zie je hoe verschillende bedrijven obligaties beoordelen.

 

KwaliteitMoody'sS&PFitch
Hoogste kwaliteitAaaAAAAAA
Hoge kwaliteitAa1AA+AA+
 Aa2AAAA
 Aa3AA-AA-
Hoog gemiddelde kwaliteitA1A+A+
 A2AA
 A3A-A-
Laag gemiddelde kwaliteitBaa1BBB+BBB+
 Baa2BBBBBB
 Baa3BBB-BBB-
Niet van beleggingskwaliteitBa1BB+BB+
 Ba2BBBB
 Ba3BB-BB-
Zeer speculatiefB1B+B+
 B2BB
 B3B-B-
Extreem speculatiefCaa1CCC+CCC+
 Caa2CCCCCC
 Caa3CCC-CCC-
Dicht bij faillissementCaCCCC
   C
FaillietCSDDDD
  D 

Bron: Moody’s

 

Afhankelijk van je voorkeuren kun je obligaties kiezen. Obligaties met een hoge waardering zijn minder risicovol, maar leveren daardoor ook minder rendement op. Bij obligaties met een lage waardering ontvang je wel een hogere rentecoupon, maar is de kans ook hoger dat je de hoofdsom niet terug krijgt.

 

Wil je meer weten over de kredietrating bij obligaties? Lees dan ons artikel Hoe werkt de kredietrating van obligaties?


Deel via social media: