Waarom beleggen mensen (niet)?

Waarom beleggen mensen (niet)?

Sparen levert niets op: je vermogen wordt na verloop van tijd zelfs minder waard door inflatie. Met deze kennis in je achterhoofd zou je denken dat beleggen de betere optie is. Toch belegt slechts een klein deel van de Nederlanders. Waarom beleggen mensen? En waarom beleggen mensen juist niet? In deze blog bespreken we de belangrijkste redenen.

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom mensen (nog) niet beleggen

Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking belegt. Nederland telt in 2021 zo’n 1,6 miljoen beleggers. Vergeleken met de cijfers van een jaar eerder is dat wel een stijging van 11%. Waarom belegt een groot deel van Nederland (nog) niet? Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen.

Niet genoeg spaargeld

Voordat je kunt beginnen met beleggen is het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Zo’n buffer is noodzakelijk, omdat je zo niet in de financiële problemen komt wanneer onverwachte kosten zich voordoen. Denk hierbij aan een kapotte wasmachine of een plotselinge reparatie van je auto.

De grootte van deze financiële buffer is voor iedereen anders. Op de website van het Nibud kun je met de Bufferberekenaar uitrekenen hoe groot jouw buffer moet zijn.

Schulden

Beleggen wanneer je nog openstaande schulden hebt, is niet verstandig. Wanneer het rendement tegenvalt, werk je jezelf namelijk alleen maar dieper in de financiële problemen.

Je hypotheek is ook een schuld, maar daar zit het weer net even anders dan bij de meeste andere schulden. Lees over die afweging meer in ons artikel: Hypotheek aflossen of beleggen: wat is het beste?

Bang voor risico’s

Beleggen staat bij veel mensen nog steeds bekend als een risicovolle bezigheid. Het klopt dat aan beleggen risico’s verbonden zijn, maar met een lange beleggingshorizon en een duidelijk beleggingsplan kun je deze risico’s beperken.

Daarnaast kun je met beleggen zelf beslissen hoeveel risico je neemt. De hoogte van het risico bepaalt wel voor een groot deel je verwachte rendement: met aandelen loop je meer risico dan met obligaties, maar het verwachte rendement is ook hoger.

Let wel: zonder risico kun je geen rendement maken. De waarde van je beleggingen fluctueert nu eenmaal. Wil je helemaal geen risico lopen? Dan is beleggen geen geschikte optie.

Te weinig kennis of niet weten waar te beginnen

Veel mensen kunnen door de bomen het bos niet zien als het gaat om beginnen met beleggen. Moet je aandelen kopen? Of juist obligaties? En wat zijn turbo’s? Er zijn veel opties en dat houdt veel mensen tegen om te beginnen.

Je hebt echter zelf geen kennis nodig om te beleggen. Wanneer je zelf gaat beleggen is dat wel heel belangrijk, maar je kunt het beleggen ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Je geld wordt dan belegd door een professionele partij en je hebt er zelf geen omkijken naar.

Daarnaast denken veel mensen aan mannen in pak die dag en nacht voor een computerscherm zitten om de beurs in de gaten te houden. Dit is een misvatting. Bij actief beleggen is het inderdaad de bedoeling dat beleggers de markt in de gaten houden en inspringen op het juiste moment, maar passief beleggen is een andere beleggingsstrategie die in de meeste gevallen zelfs meer rendement oplevert.

Een belangrijk voordeel van deze strategie: je hebt er zelf minder kennis en tijd voor nodig.

Wachten op het juiste moment

Veel mensen wachten op het perfecte moment om te beginnen met beleggen. We zullen echter maar meteen met de deur in huis vallen: het perfecte instapmoment bestaat niet.

Gelukkig zijn andere factoren veel belangrijker dan het instapmoment: er wordt vaak te veel waarde gehecht aan het vinden van het perfecte instapmoment en dat is helemaal niet nodig. 

In ons artikel: Wat is het beste instapmoment? leggen we uit waarom hét perfecte instapmoment niet bestaat en waarom het instapmoment eigenlijk niet zoveel uitmaakt wanneer je een lange beleggingshorizon hebt.

Waarom mensen wél beleggen

Mensen beleggen om verschillende redenen, maar de belangrijkste reden is om meer rendement te maken op hun vermogen.

Beschermen tegen inflatie

De inflatie is jaarlijks gemiddeld zo’n 2%. Je spaargeld blijft dus hetzelfde, maar wordt elk jaar iets minder waard. Dat betekent dus dat je uiteindelijk steeds minder van je spaargeld kunt kopen. Om dit te voorkomen, overwegen veel mensen om te starten met beleggen.

Negatieve spaarrente

De spaarrente is nagenoeg 0%. Dat is voor kleine spaarders vervelend, maar bij de meeste banken geldt sinds juli 2021 een negatieve spaarrente bij spaarders vanaf een ton. Dat betekent dat deze spaarders zeker zijn van een negatief rendement.

Willen hun vermogen zien groeien

De belangrijkste reden om te beleggen is voor veel mensen om het vermogen te laten groeien. Je geld kan met beleggen meer waard worden. Wanneer je dit geld voor een aantal jaar blijft beleggen, kan dit exponentieel groeien. Dat komt door het rendement-op-rendement effect.

Lees daar meer over in ons artikel: Wat is het rendement-op-rendement effect?

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf €7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.