Zo kun je de jaarruimte optimaal benutten

Bovenaanzicht 2 handen die tikken op laptop. Een hand met pen tussen vingers. Op bureaublad ook papier met grafieken erop.

Nadenken over je pensioen, dat is toch iets voor later? Toch is het verstandig om op tijd stil te staan bij het opbouwen van pensioen. Zo voorkom je een pensioengat én kun je misschien wel profiteren van belastingvoordelen. Wanneer je namelijk te weinig pensioen opbouwt, mag je je pensioen aanvullen mét belastingvoordeel.

Hoe zit dat precies? In deze blog leggen we je er alles over uit. Wat is de jaarruimte en hoe kun je deze benutten? Maar ook: wat is de reserveringsruimte, hoe werken lijfrente producten en wat zijn de alternatieven?

In deze blog lees je:

  • Wat is jaarruimte?
  • Berekening jaarruimte
  • Jaarruimte en reserveringsruimte
  • Jaarruimte en pensioen: de jaarruimte benutten
  • Pensioenbeleggen
  • Geen jaarruimte? Dit zijn de alternatieven

Alles weten over lijfrente

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is jaarruimte?

In Nederland bestaat het pensioen uit AOW, eventueel werknemerspensioen en aanvullend pensioen. Bouw je bij je werkgever geen volledig pensioen op of ben je zelfstandig ondernemer? Dan wil de overheid je graag stimuleren om alsnog voldoende pensioen op te bouwen. Daarom geeft de overheid een belastingvoordeel voor pensioenopbouw tot een bepaald bedrag.

Jaarruimte: betekenis

De jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om je pensioen aan te vullen, omdat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. Dit bedrag mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen.

Berekening jaarruimte

Je jaarruimte is van een aantal zaken afhankelijk:

  • Wat was je inkomen over het vorige jaar? (voor je jaarruimte van 2021 gebruik je je inkomen van 2020)
  • Hoeveel pensioen heb je in het vorige jaar opgebouwd?

Op onze Jaarruimte pagina kun je de jaarruimte eenvoudig berekenen. Hiervoor heb je je jaaropgave en de opgave van je pensioenaangroei nodig.

Wil je de jaarruimte toch liever zelf berekenen? De precieze formule om de jaarruimte te berekenen is als volgt:

Jaarruimte = (0,133 x premiegrondslag) - (6,27 x Factor A) - F - S

Waarbij geldt:

Premiegrondslag: je inkomen - de AOW franchise.

Factor A: de aangroei van je pensioen in het betreffende jaar.

F: de toename Fiscale Oudedagsreserve. Dit geldt alleen voor ondernemers.

S: Dit gaat om spaarregelingen voor werknemers, maar komt nog zelden voor.

Jaarruimte en reserveringsruimte

De jaarruimte is dus het bedrag waarmee je je pensioen over het afgelopen jaar belastingvriendelijk mag aanvullen.

Wat is reserveringsruimte?

Wanneer mensen gebruik willen maken van de jaarruimte, komen zij er vaak achter dat zij ook in voorgaande jaren te weinig pensioen hebben opgebouwd. Daarom is door de overheid ook de reserveringsruimte in het leven geroepen.

De reserveringsruimte is de niet-bestede jaarruimte van de afgelopen 7 jaar bij elkaar opgeteld. Met de onbenutte jaarruimtes van de afgelopen 7 jaar mag je alsnog pensioen opbouwen mét fiscaal voordeel.

Jaarruimte en pensioen: de jaarruimte benutten

Je weet nu wat jaarruimte betekent. Je kunt deze berekenen via de website van de Belastingdienst.

Blijkt dat je inderdaad onbenutte jaarruimte of reserveringsruimte hebt? Dan kan het verstandig zijn om deze ook te gebruiken. Zo voorkom je een pensioengat én profiteer je van belastingvoordeel.

Pensioenproducten

Je ontvangt alleen belastingvoordeel als je het bedrag van de jaarruimte in een pensioenproduct stopt. Dat is om erop toe te zien dat de jaarruimte ook daadwerkelijk voor pensioenopbouw wordt gebruikt. Deze pensioenproducten worden ook wel lijfrenteproducten genoemd. Er zijn verschillende soorten:

  • Lijfrenterekening: een spaarrekening die uitsluitend bedoeld is voor het opbouwen van pensioen,
  • Lijfrenteverzekering: een verzekering waarbij je premie betaalt voor het opbouwen van pensioen,
  • Pensioenbeleggen: een beleggingsrekening die uitsluitend is bedoeld voor het opbouwen van pensioen.

Pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen is een manier om door middel van beleggen pensioen op te bouwen. Zo profiteer je van de rendementen van beleggen én van belastingvoordelen. Onthoud wel dat aan beleggen altijd risico’s zijn verbonden.

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Op een aparte lijfrentebeleggingsrekening leg je het bedrag van je jaarruimte of reserveringsruimte in. Deze rekening is geblokkeerd en er kan pas worden uitgekeerd vanaf de pensioendatum.

We noemen dit een box 1 rekening. Dat betekent dat het vermogen pas in de uitkeringsfase in box 1 wordt belast. Over het vermogen op een lijfrentebeleggingsrekening wordt geen box 3 belasting geheven.

In onderstaande tabel zie je de voor- en nadelen van pensioenbeleggen.

Voordelen Nadelen
Slimme manier op je pensioengat te dichten Je mag niet onbeperkt geld storten op de lijfrenterekening
Je betaalt geen vermogensrendementsheffing De rekening is geblokkeerd, je kunt niet zomaar geld tussentijds opnemen
Over je inleg betaal je geen belasting in box 1 Je kunt het bedrag niet in één keer opnemen
In de uitkeringsfase, is het belastingtarief meestal lager Aan beleggen zitten risico’s en kosten verbonden
Bij beleggen is het rendement meestal (een stuk) hoger dan bij sparen  
Je opgebouwde pensioen is bij een overstap makkelijk overdragen  

Pensioenbeleggen bij Axento

Ook bij Axento bieden wij pensioenbeleggen aan. Je opent bij ons een box 1 rekening. Vervolgens beleggen wij je vermogen volgens onze solide, bewezen aanpak.

Meer weten over pensioenbeleggen? Lees dan ons artikel Wat is pensioenbeleggen en hoe werkt het? of ga naar www.axento.nl/lijfrente.

Voorwaarden van pensioenbeleggen

Om te profiteren van de belastingvoordelen van pensioenbeleggen, zijn er een aantal regels en voorwaarden.

Zo mag je niet meer dan de jaarruimte op de lijfrentebeleggingsrekening storten. De rekening is geblokkeerd tot de pensioendatum. Ook kun je het geld na de pensioendatum niet in één keer opnemen. Je koopt er een periodieke uitkering van aan.

Meer informatie over de voorwaarden van pensioenbeleggen vind je op de website van de Belastingdienst.

Geen jaarruimte? Dit zijn de alternatieven

Wat als blijkt dat je geen onbenutte jaarruimte hebt en toch je pensioen wilt aanvullen? Volgens de overheid is je pensioen voldoende, maar je wilt toch wat meer vermogen opbouwen. Om onbezorgd van je oude dag te kunnen genieten, na je pensioen mooie reizen te maken of gewoon als appeltje voor de dorst.

‘Gewoon’ beleggen

In dat geval kom je niet in aanmerking voor de belastingvoordelen zoals hierboven genoemd. Je kunt wel beginnen met ‘gewoon’ beleggen voor je pensioen.

Zo kun je vermogen opbouwen voor je pensioen terwijl je profiteert van het rendement van beleggen. Let op dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Bij Axento beleggen we in duurzame indexfondsen en ETF’s. Op die manier beleggen we zo gespreid mogelijk en met onze blik op de lange termijn. Meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.