Vooruitblik en positionering - januari 2019

Vooruitblik en positionering - januari 2019

In deze vooruitblik bespreken we de marktverwachtingen en positionering van de beleggingsportefeuilles voor de komende periode.

Monetaire steunmaatregelen worden afgebouwd

In 2018 groeide de wereldeconomie in het snelste tempo sinds de financiële crisis. Dit werd vooral aangejaagd door opkomende landen als China, maar ook ontwikkelde landen zoals de VS en Duitsland groeiden sterk. Vanwege de hoge economische groei is het voor centrale banken niet langer nodig om de economie te ondersteunen met het opkopen van obligaties of het kunstmatig laag houden van de rente. Het is daarom logisch dat deze steunmaatregelen in 2019 verder worden afgebouwd.

Economische situatie normaliseert

In de afgelopen jaren waren centrale banken grote kopers op de financiële markten. Hiermee creëerden zij gunstige marktomstandigheden en legden tevens een bodem onder de koersen. Nu centrale banken hun monetaire beleid verder afbouwen, verdwijnt die bodem langzaam maar zeker. Deze ontwikkeling – in combinatie met diverse politieke risico’s waaronder het handelsconflict tussen China en de VS – maakt beleggers onzeker over de houdbaarheid van de wereldwijde economische groei. Maar dat de economische groei wereldwijd wat afneemt, is niet vreemd. De groei was de afgelopen jaren namelijk bijzonder hoog en is nu aan het normaliseren.

Vooruitzichten positief

Axento is positief over de vooruitzichten voor 2019. Het consumenten- en ondernemersvertrouwen in de economie is hoog, de werkloosheid zeer laag en de (verwachte) bedrijfsresultaten nog steeds sterk. Daarbij zien we dat de inflatie op een laag niveau blijft, van een oververhitte economie lijkt daarom geen sprake. Door de gedaalde aandelenkoersen eind 2018 is de koers/winstverhouding van aandelen bovendien een stuk aantrekkelijker geworden. 

Wel verwachten wij in 2019 meer beweeglijkheid dan in de afgelopen jaren. Dit komt door de politieke risico’s die zich wereldwijd afspelen en het lopende handelsconflict. Hoewel de VS en China hebben afgesproken tot 1 maart geen handelstarieven meer in te voeren en er gesprekken gaande zijn, is er nog altijd geen witte rook over een oplossing.

Onze positionering in obligaties

Wij beleggen voor u in Europese kredietwaardige obligaties vanwege de diversificatievoordelen en bescherming in tijden van onzekerheid. We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om een deel van de Europese obligaties te beleggen in obligaties uit andere regio’s, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan. Hiermee kunnen we mogelijk profiteren van diversificatievoordelen en de blootstelling aan Europese rentebewegingen verminderen.

Onze positionering in aandelen

Binnen het aandelenstuk zijn we overwogen in aandelen uit de Eurozone. Aandelen uit de Eurozone zijn begin 2019 een stuk lager gewaardeerd (goedkoper) dan bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. Hiervan hopen we in 2019 te kunnen profiteren.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.