Wetenschappelijke studies 2017: Duurzaam beleggen loont

Leestijd ± 1 minuut Laatste update: 08 apr 2020
Wetenschappelijke studies 2017: Duurzaam beleggen loont

Duurzaam beleggen wordt steeds belangrijker. Ook binnen de wetenschap is duurzaam beleggen een hot item. Hier speelt dan vooral de vraag of duurzaam beleggen ook financiële voordelen biedt. Met andere woorden: Hoe verhoudt het resultaat van duurzame beleggingen zicht tot ‘normaal’ beleggen? In 2017 zijn twee interessante studies gepubliceerd over de resultaten van duurzaam beleggen.


Onderzoek Actiam in samenwerking met Universiteit Utrecht
In april 2017 publiceerde asset manager Actiam in samenwerking met de Universiteit Utrecht een research paper over duurzaam beleggen. Actiam is een voorloper op het gebied van duurzaam beleggen in Nederland.


In het paper is het rendement van ruim 400 Europese bedrijven onder de loep genomen. De onderzoekers concludeerden dat bedrijven met een focus op relevante ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) een beter rendement behaalden dan bedrijven die zich niet op deze criteria richten. Bedrijven die met een verantwoorde blik naar de uitdagingen van de eigen organisatie kijken, presteren beter


Whitepaper over financiële prestaties van verantwoord beleggen
Begin mei publiceerde SPIL (Sustainable Pension Investment Lab) een Kennispaper over de financiële prestaties van verantwoord beleggen.  Het Sustainable Pension Investments Lab (SPIL) bestaat uit een tiental bestuurders en experts op het terrein van pensioenen en beleggingen die veel waarde hechten aan duurzaamheid.


In het Kennispaper laten de experts zien dat wetenschappelijke literatuur aantoont dat het resultaat van verantwoord beleggen niet onder doet voor beleggen zonder focus op duurzaamheid. In sommige gevallen presteren aandelen van bedrijven met een zeer sterke duurzaamheidsfocus zelfs beter dan gemiddeld.
 


Deel via social media: