Wat is beleggen?

Leestijd ± 4 minuten
Laatste update: 18 sep 2019
Wat is beleggen?

Beleggen is een populaire manier om meer rendement te maken op je vermogen. Bij veel mensen bestaat nog steeds onduidelijkheid over wat beleggen is. Daarom leggen we in dit artikel van A-tot-Z uit wat beleggen precies inhoudt.

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dit is nog een vrij brede definitie van beleggen. Je kunt namelijk beleggen in aandelen, beleggen in whisky, beleggen in kunst, beleggen in vastgoed etc. Het is onmogelijk om alle vormen van beleggen in één artikel uit te leggen. Daarom beperken we ons tot de meest gebruikte methode ter wereld: beleggen op de beurs.

Beleggen op de beurs

Beleggen op de beurs is een verzamelnaam voor alle soorten beleggingen en effecten die je op een beurs kunt verhandelen. De beurs is tegenwoordig niets meer dan een elektronische marktplaats waar beleggers effecten kunnen aankopen en verkopen. Je kunt als particulier op de beurs beleggen met behulp van een beleggingsrekening bij een broker of bank. Voorbeelden van beleggingen die je kunt kopen op de beurs zijn aandelen, obligaties en opties.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder kun je op twee manieren winst maken. Allereerst keren de meeste bedrijven periodiek dividend uit. Dividend is een deel van de winst dat het bedrijf maakt. Dit keren bedrijven rechtstreeks uit aan beleggers. Daarnaast kan de koers van een aandeel stijgen. Als een bedrijf veel winst maakt, neemt de vraag van beleggers naar aandelen van dit bedrijf toe. Hierdoor kan de koers van het aandeel stijgen. Uiteraard kan de koers bij tegenvallende resultaten ook dalen.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening aan een land of bedrijf. Als belegger ontvang je periodiek rente op je ingelegde bedrag. Meestal is dit een vast percentage. Een obligatie heeft meestal ook een vaste looptijd. Gaat het bedrijf niet failliet, dan krijg je aan het einde van de looptijd je inleg terug.

Wat is een optie?

Wat is een optie? Een optie is een afgeleid product (derivaat) van bijvoorbeeld aandelen. Een optie geeft je het recht om een bepaalde aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. Je kunt een optie op twee manieren gebruiken: als een verzekering of als een hefboom. Opties zijn ingewikkelde producten en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Voordelen van beleggen

Het grootste voordeel van beleggen is het hogere verwachte rendement. Het gemiddelde rendement van aandelen over de laatste 100 jaar is circa 8%. Dat is aanzienlijk meer dan de rente op een spaarrekening. Uiteraard zitten er ook risico’s verbonden aan beleggen. Daarover later meer.

Verder profiteer je als belegger van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je over een bepaalde belegging maakt, levert in de daaropvolgende jaren namelijk zelf ook weer rendement op. Albert Einstein noemde dit effect het 8e wereldwonder.

Beleggingen op de beurs zijn goed verhandelbaar. De meeste beleggingen kun je op elk moment van de dag – tijdens openingstijden van de beurs – aankopen of verkopen. Je zit dus nergens aan vast. Heb je je beleggingsdoel bereikt of zie je bijvoorbeeld toch een aantrekkelijkere belegging, dan kun je snel over je geld beschikken.

Beleggen is ook een vorm van inkomen. Aandelen keren periodiek dividend uit en obligaties geven rente. Dit is vergelijkbaar met de rente op een spaarrekening. Met de juiste portefeuillesamenstelling kun je een regelmatige stroom van inkomsten genereren. Let wel, hiermee bedoelen we geen gegarandeerde rente zoals op een spaarrekening.

Nadelen van beleggen

Uiteraard heeft beleggen ook nadelen. Het grootste nadeel van beleggen is het risico. De waarde van beleggingen kan dalen en bedrijven kunnen failliet gaan. Je kunt dus (een deel van) je inleg verliezen. Dit nadeel heb je niet op een spaarrekening. Je bent er als belegger dus nooit zeker van dat je een bepaald rendement gaat halen.

Om zelf te beleggen of te beleggen met een adviseur heb je tijd, kennis en ervaring nodig. Hoe ga je beleggen? Welke aandelen koop je? Wanneer koop of verkoop je? Allemaal vragen waar je als beginnende belegger niet direct een antwoord op hebt. Een manier om dit te omzeilen is om je geld te laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder.

Kan ik al mijn geld kwijtraken?

Theoretisch kan dat. Als je al je geld in één bedrijf belegt en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je je geld kwijt. Daarom is het verstandig om te spreiden. Zo voorkom je dat het faillissement van één bedrijf een grote impact heeft op je vermogen. Professionele beleggers investeren meestal in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Op die manier spreid je je kansen en vang je tegenvallers op met meevallers. Leg dus niet al je eieren in één mandje maar probeer zoveel mogelijk te spreiden over verschillende beleggingen.

Is beleggen altijd verstandig?

Om te bepalen of beleggen geschikt voor je is, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgave. Ga niet beleggen met geld dat je binnen één tot drie jaar nodig hebt. Bij voorkeur kun je je geld minimaal 10 jaar missen. Accepteer ook de risico’s en schakel emoties uit. Zo voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.