Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is beleggen?

Leestijd ± 5 minuten
Laatste update: 01 feb 2021
Wat is beleggen?

Beleggen wordt steeds populairder. Toch bestaat er bij veel mensen nog onduidelijkheid over wat het precies betekent. Daarom leggen we in dit artikel uit wat beleggen precies is, kijken we naar verschillende beleggingsproducten en geven we aan waarom het verstandig is om nu te beleggen. 

Wat betekent beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dat kan met allerlei producten: aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, optiesvastgoed, grondstoffen en ga zo maar door. Met beleggen kun je op de lange termijn rendement behalen. Hier staat wel risico tegenover. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Het is onmogelijk om alle vormen in één artikel uit te leggen. Daarom beperken we ons hier tot beleggen op de beurs. Daarmee bedoelen we alle soorten beleggingen en effecten die op de beurs verhandelbaar zijn.

Verderop in dit artikel vertellen we meer over aandelen, obligaties en opties. Wil je meer weten over verschillende beleggingsproducten? Lees dan ons artikel over verschillende soorten beleggingen.

Kan ik al mijn geld kwijtraken?

In theorie kan dat. Als je al je geld in één bedrijf belegt en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je je geld kwijt. Daarom is het verstandig om te spreiden. Als je een beetje begrijpt hoe beleggen werkt, begrijp je dat je met een goede spreiding eigenlijk nooit al je geld zomaar kwijt kunt raken.

Professionele beleggers investeren meestal in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Op die manier spreid je je kansen en vang je tegenvallers op met meevallers. Leg dus niet al je eieren in één mandje maar probeer zoveel mogelijk te spreiden over verschillende beleggingen. Een simpele manier om te spreiden is met een beleggingsfonds. 

Is beleggen altijd verstandig?

Of beleggen verstandig is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Je moet hiervoor een aantal voorwaarden in acht nemen. 

Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgave. Stap niet in met geld dat je binnen één tot drie jaar nodig hebt. Kijk altijd naar de lange termijn, bij voorkeur kun je je geld minimaal 10 jaar missen.

Accepteer ook de risico’s en schakel emoties uit. Zo voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment.

Waarom beleggen?

Door de lage spaarrente en de inflatie wordt je spaargeld op de lange termijn steeds minder waard. Beleggen is dus verstandig alleen al om je vermogen te behouden. 

Daarnaast kan het er zelfs voor zorgen dat je vermogen groeit. Vraag je je nog af waarom je zou beleggen? Dit is de reden!

Verder profiteer je als belegger van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je over een bepaalde belegging maakt, levert in de daaropvolgende jaren namelijk zelf ook weer rendement op. Albert Einstein noemde dit effect het 8e wereldwonder.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Beleggen en rendement

Het doel van geld beleggen is om rendement te behalen. Het rendement is de winst uit je beleggingen. Je kunt op twee manieren rendement behalen; door middel van koerswinst en door rente- of dividenduitkeringen

Van jaar tot jaar kunnen rendementen nogal verschillen. Toch is het rendement op de lange termijn vaak hoger dan van sparen. Als voorbeeld laten we het gemiddelde rendement van de AEX van de afgelopen jaren zien. 

Gemiddelde rendement AEX Index

Bron: Thomson Reuters | Refinitiv

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Zoals je kunt zien is het rendement van de AEX ieder jaar erg verschillend. Maar gemiddeld genomen heeft de AEX sinds zijn ontstaan 10,4% rendement per jaar opgeleverd. Dat is beduidend meer dan de huidige spaarrente. 

Lees meer over de rendementen van de AEX in ons artikel Historische ontwikkeling van de AEX.

Waarin kun je beleggen op de beurs?

Je kunt als particulier op de beurs beleggen met behulp van een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder, broker of bank. De beurs is tegenwoordig niets meer dan een elektronisch platform waar beleggers effecten kunnen aankopen en verkopen. Voorbeelden van effecten die op de beurs verhandelbaar zijn, zijn aandelen, obligaties en opties. Deze beleggingscategoriën lichten we hieronder toe.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder ben je automatisch mede-eigenaar van het bedrijf. Je kunt dan op twee manieren winst maken.

Allereerst keren de meeste bedrijven periodiek dividend uit. Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Daarnaast kan de koers van een aandeel stijgen. Als een bedrijf veel winst maakt, neemt de vraag naar aandelen van dit bedrijf toe. Hierdoor kan de koers van het aandeel stijgen. Uiteraard kunnen aandelen bij tegenvallende resultaten ook minder waard worden.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening aan een land (staatsobligatie) of bedrijf (bedrijfsobligaties). Als belegger ontvang je periodiek rente op je ingelegde bedrag. Meestal is dit een vast percentage.

Een obligatie heeft meestal ook een vaste looptijd. Gaat het bedrijf niet failliet, dan krijg je aan het einde van de looptijd je inleg terug.

Wat is een optie?

Een optie is een afgeleid product (derivaat) van bijvoorbeeld aandelen. Een optie geeft je het recht om een bepaalde aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. 

Je kunt een optie op twee manieren gebruiken: als een verzekering of als een hefboom. Opties zijn ingewikkelde producten en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Beleggen: de voor- en nadelen

Beleggen kent zowel voordelen als nadelen. We zetten beide op een rijtje. Zo kun je bepalen of beleggen iets voor jou is.

VoordelenNadelen
Hoger verwacht rendement
Het gemiddelde rendement van aandelen over de laatste 100 jaar is circa 8%. Aanzienlijk meer dan de rente op de spaarrekening!
Risico
De waarde van je beleggingen kan dalen en bedrijven kunnen failliet gaan. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Rendement-op-rendement effect
Het rendement dat je behaalt, levert in de volgende jaren zelf ook weer rendement op. Hierdoor kan je vermogen exponentieel groeien.
Veel tijd, kennis en ervaring nodig
Om zelf te beleggen moet je er veel tijd en energie in steken. Een alternatief is je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder.
Goed verhandelbare beleggingen
Zo zit je nergens aan vast en kun je op elk moment aan- of verkopen.
Geduld nodig
Het opbouwen van vermogen gebeurt niet in één dag. Beleggen doe je voor de lange termijn.
Vorm van passief inkomen
Door periodieke dividenduitkering of rentebetalingen.
 

Voor een uitgebreider overzicht van alle voor- en nadelen, lees ons hoofdartikel De voor- en nadelen van beleggen.

Hoe te beginnen met beleggen

Heb je een buffer, kun je je vermogen minstens 10 jaar missen en kun je omgaan met risico? Dan kun je beginnen met beleggen. Speciaal voor beginnende beleggers hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over waar en hoe je moet beginnen. Klik hier voor ons artikel beleggen voor beginners.

Heb je zelf te weinig tijd om je te verdiepen in beleggingsproducten en de financiële markten? Dan kun je het uitbesteden aan een vermogensbeheerder. 

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen al laten beleggen vanaf €7.500. Wij beleggen duurzaam, gespreid en aan de hand van factoren. Zo proberen we de optimale rendement/risico verhouding te creëren voor je vermogen, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.