Wat is beleggen?

Leestijd ± 5 minuten
Laatste update: 13 jan 2021
Wat is beleggen?

Beleggen wordt steeds populairder. Toch bestaat er bij veel mensen nog onduidelijkheid over wat het precies betekent. Daarom leggen we in dit artikel uit wat de betekenis van beleggen is, gaan we dieper in op beleggen op de beurs en geven we aan waarom het verstandig is om nu te beleggen. 

Wat betekent beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Dit is nog een vrij brede definitie. Je kunt namelijk beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, whisky, kunst, vastgoed, grondstoffen en ga zo maar door. 

Het is onmogelijk om al deze vormen in één artikel uit te leggen. Daarom beperken we ons tot de meest gebruikte methode: beleggen op de beurs. 

Wil je meer weten over verschillende soorten beleggingen? Lees dan het artikel Waar kun je in beleggen?

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Waarin kun je beleggen op de beurs?

Met beleggen op de beurs bedoelen we alle soorten beleggingen en effecten die op de beurs verhandelbaar zijn. De beurs is tegenwoordig niets meer dan een elektronische marktplaats waar beleggers effecten kunnen aankopen en verkopen. Je kunt als particulier op de beurs beleggen met behulp van een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerderbroker of bank. Voorbeelden van beleggingen die je kunt kopen op de beurs zijn aandelen, obligaties en opties. Deze drie categorieën lichten we hieronder toe. 

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Als aandeelhouder ben je automatisch mede-eigenaar van het bedrijf. Je kunt dan op twee manieren winst maken.

Allereerst keren de meeste bedrijven periodiek dividend uit. Dividend is een winstuitkering van het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Daarnaast kan de koers van een aandeel stijgen. Als een bedrijf veel winst maakt, neemt de vraag van beleggers naar aandelen van dit bedrijf toe. Hierdoor kan de koers van het aandeel stijgen. Uiteraard kunnen aandelen bij tegenvallende resultaten ook minder waard worden.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een lening aan een land (staatsobligatie) of bedrijf (bedrijfsobligaties). Als belegger ontvang je periodiek rente op je ingelegde bedrag. Meestal is dit een vast percentage.

Een obligatie heeft meestal ook een vaste looptijd. Gaat het bedrijf niet failliet, dan krijg je aan het einde van de looptijd je inleg terug.

Wat is een optie?

Wat is een optie? Een optie is een afgeleid product (derivaat) van bijvoorbeeld aandelen. Een optie geeft je het recht om een bepaalde aandelen tegen een vooraf afgesproken prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. Je kunt een optie op twee manieren gebruiken: als een verzekering of als een hefboom. Opties zijn ingewikkelde producten en alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Beleggen en rendement

Het doel van beleggen is om rendement te behalen. Het rendement is de winst uit je beleggingen. Je kunt op twee manieren rendement behalen; door middel van koerswinst en door rente- of dividenduitkeringen

Van jaar tot jaar kunnen rendementen nogal verschillen. Toch is het rendement van beleggen op de lange termijn vaak hoger dan van sparen. Als voorbeeld laten we het gemiddelde rendement van de AEX van de afgelopen jaren zien. 

Gemiddelde rendement AEX Index

Bron: Thomson Reuters | Refinitiv

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Zoals je kunt zien is het rendement van de AEX ieder jaar erg verschillend. Maar gemiddeld genomen heeft de AEX sinds zijn ontstaan 10,4% rendement per jaar opgeleverd. Dat is beduidend meer dan de huidige spaarrente. 

Voordelen van beleggen

Het grootste voordeel van beleggen is het hogere verwachte rendement. Het gemiddelde rendement van aandelen over de laatste 100 jaar is circa 8%. Dat is aanzienlijk meer dan de rente op een spaarrekening

Verder profiteer je als belegger van het zogenaamde rendement-op-rendement effect. Het rendement dat je over een bepaalde belegging maakt, levert in de daaropvolgende jaren namelijk zelf ook weer rendement op. Albert Einstein noemde dit effect het 8e wereldwonder.

Beleggingen op de beurs zijn goed verhandelbaar. De meeste beleggingen kun je op elk moment van de dag – tijdens openingstijden van de beurs – aankopen of verkopen. Je zit dus nergens aan vast. 

Beleggen is ook een vorm van inkomen. Dividendaandelen keren periodiek dividend uit en obligaties geven rente. Dit is vergelijkbaar met de rente op een spaarrekening. Met de juiste portefeuillesamenstelling kun je een regelmatige stroom van inkomsten genereren. Let wel, hiermee bedoelen we geen gegarandeerde rente zoals op een spaarrekening.

Nadelen van beleggen

Uiteraard heeft beleggen ook nadelen. Het grootste nadeel van beleggen is het risico. De waarde van beleggingen kan dalen en bedrijven kunnen failliet gaan. Je kunt dus (een deel van) je inleg verliezen. Dit nadeel heb je niet op een spaarrekening. Je bent er als belegger dus nooit zeker van dat je een bepaald rendement gaat halen.

Om zelf te beleggen of te beleggen met een adviseur heb je tijd, kennis en ervaring nodig. Hoe ga je beleggen? Welke aandelen koop je? Wanneer koop of verkoop je? Allemaal vragen waar je als beginnende belegger niet direct een antwoord op hebt. Een manier om dit te omzeilen is om je geld te laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder.

Voor een uitgebreider overzicht van alle voor- en nadelen van beleggen, lees ons hoofdartikel De voor- en nadelen van beleggen.

Kan ik al mijn geld kwijtraken?

Theoretisch kan dat. Als je al je geld in één bedrijf belegt en dat bedrijf gaat failliet, dan ben je je geld kwijt. Daarom is het verstandig om te spreiden. Als je een beetje begrijpt hoe beleggen werkt, begrijp je dat je met een goede spreiding eigenlijk nooit al je geld zomaar kwijt kunt raken.

Professionele beleggers investeren meestal in honderden of duizenden bedrijven tegelijk. Op die manier spreid je je kansen en vang je tegenvallers op met meevallers. Leg dus niet al je eieren in één mandje maar probeer zoveel mogelijk te spreiden over verschillende beleggingen. Een simpele manier om te spreiden is met een beleggingsfonds

Is beleggen altijd verstandig?

Of beleggen verstandig is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Je moet hiervoor een aantal voorwaarden in acht nemen. 

Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgave. Ga niet beleggen met geld dat je binnen één tot drie jaar nodig hebt. Kijk altijd naar de lange termijn, bij voorkeur kun je je geld minimaal 10 jaar missen.

Accepteer ook de risico’s en schakel emoties uit. Zo voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment.

Waarom beleggen?

Door de lage spaarrente en de inflatie wordt je spaargeld op de lange termijn steeds minder waard. Beleggen is dus verstandig alleen al om je vermogen te behouden. Daarnaast kan beleggen er zelfs voor zorgen dat je vermogen groeit. Vraag je je nog af waarom je zou beleggen? Dit is de reden!

Hoe te beginnen met beleggen

Wanneer je voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarden, kun je beginnen met beleggen. Speciaal voor beginnende beleggers hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over waar en hoe je moet beginnen met beleggen. Klik hier voor ons artikel beleggen voor beginners.

Heb je zelf te weinig tijd om je te verdiepen in beleggen en de financiële markten? Dan kun je beleggen ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.